UNCTAD

Izvoz ovih zemalja je motor oporavka globalne trgovine u prvom tromjesečju

U 2020. godini najviše su se tražili proizvodi za zdravstvenu zaštitu, digitalne usluge i oprema za „kućni ured“, dok je potražnja za međunarodnim putovanjima i za ugostiteljskim uslugama snažno pala
Marina Bay, Singapur
 Roslan Rahman/AFP

Globalna trgovina snažno se oporavila u prvom tromjesečju zahvaljujući azijskom izvozu, a u drugom tromječju rast bi trebao ubrzati, poduprt robnom razmjenom, pokazalo je u srijedu izvješće Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Trgovinska razmjena porasla je u prvom tromjesečju 10 posto, potaknuta ponajprije izvozom iz istočne Azije, objavio je UNCTAD.

Zemlje u toj regiji doživjele su procvat nakon što su već u ranoj fazi pandemije uspješno suzbile širenje koronavirusa, što im je omogućilo da se brže oporave i iskoriste skok globalne potražnje za proizvodima povezanim s covidom-19, objašnjavaju u UNCTAD-u.

Kina, Singapur, Južna Koreja, Tajvan i Vijetnam među zemljama su koje izvješćuju o relativno niskom broju smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom a izvoz im raste.

U 2020. godini najviše su se tražili proizvodi za zdravstvenu zaštitu, digitalne usluge i oprema za „kućni ured“, dok je potražnja za međunarodnim putovanjima i za ugostiteljskim uslugama snažno pala, bilježe u UNCTAD-u.

Trend je nastavljen i na početku ove godine, konstatiraju, dodajući da je vrijednost robne trgovine premašila pretpandemijsku razinu, uz kontinuirano snažnu potražnju za proizvodima povezanim s covidom 19.

Trgovina uslugama bila je pak i u prva tri ovogodišnja mjeseca ispod prosjeka.

"Ponašanje potrošača promijenilo se iz temelja", zaključuju, upozoravajući da pojedini novi potrošački obrasci možda neće nestati s pandemijom.

Prognoziraju nastavak rasta trgovinske razmjene u ovoj godini, koji bi trebao biti snažniji u istočnoj Aziji i razvijenim zemljama dok će brojne druge zemlje teško držati korak.

Vrijednost globalne razmjene trebala bi u drugom tromjesečju dosegnuti 6.600 milijardi dolara, što bi značilo da će poskočiti za trećinu u usporedbi s najnižom točkom u 2020. Trebala bi nadmašiti i pretpandemijsku razinu iz 2019. godine, i to za oko tri posto.

U cijeloj 2021. godini trebala bi biti oko 16 posto viša u usporedbi s najnižom prošlogodišnjom razinom. Trgovina robnom porast će 19 posto, više nego dvostruko snažnije nego trgovina uslugama, prognoziraju.

U UNCTAD-u ujedno upozoravaju da je napetost koju je izazvalo širenje zaraze stvorila "veliku neizvjesnost" u trgovini, natjeravši neke proizvođače i vlade da pokušaju "proizvodnju premjestiti bliže potrošačima".

Očekuju i da će vlade upotrijebiti brojne mjere kako bi poduprle gospodarstvo nakon pandemije, a s obzirom na "kontinuirane diplomatske trzavice među pojedinim velikim gospodarstvima i teškoće u multilateralnom trgovinskom sustavu, to bi moglo ograničiti trgovinu.

Na uobičajene trgovinske obrasce mogla bi utjecati i nastojanja da se u procesu oporavka vodi računa o osjetljivim društvenim skupinama i o okolišu, ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 01:44