Neznatno povećanje

Izvoz njemačkog oružja u prva tri mjeseca 2020. dosegao 1,16 milijardi eura

Na prvom je mjestu ljestvice odredišnih zemalja Egipat s vrijednošću odobrenog izvoza oružja od 290,6 milijuna eura
Automatsko oružje
 Profimedia, Alamy

Njemačka vlada odobrila je u prvom tromjesečju izvoz oružja ukupne vrijednosti 1,16 milijardi eura, objavilo je u četvrtak ministarstvo gospodarstva, čiji podaci pokazuju neznatno povećanje nakon rekordne 2019. godine.

Podatak za prvo tromjesečje pokazuje povećanje za samo 45 milijuna eura u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a nadovezuje se na rekordnih više od osam milijardi eura izvezenog oružja u cijeloj 2019. godini.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je podatak na upit parlamentarne zastupnice oporbene lijeve stranke Die Linke Sevim Dagdelen.

Objavljene brojke pokazuju također jasno povećanje udjela kontroverznog izvoza u takozvane "treće države", zemlje izvan Europske unije i NATO-a, te ostale u toj kategoriji, poput Australije.

Udio izvoza oružja u tu skupinu zemalja poskočio je u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 53 posto, s 35 posto koliko je iznosio u prva tri mjeseca 2019.

Prema ministarstvu gospodarstva, dozvole su u prva tri ovogodišnja mjeseca najvećim dijelom obuhvaćale "pojedinačnu veliku opremu u sektoru pomorstva".

Na prvom je mjestu ljestvice odredišnih zemalja Egipat s vrijednošću odobrenog izvoza oružja od 290,6 milijuna eura. Njemačka je vlada prošlog tjedna odobrila isporuku podmornice vladi predsjednika Abdel-Fattaha al-Sissija, podsjeća dpa.

Egipat je i prošle godine bio veliki kupac njemačkog oružja, zauzevši treće mjesto s vrijednošću izvezenog oružja od 802 milijuna eura.

"Dok Ujedinjeni narodi pozivaju na globalno primirje kako bi se prevladala pandemija koronavirusa, njemačka vlada nastavlja potpirivati vatru izvozom oružja u krizna područja", zaključila je Degdelen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:46