FENOMENALAN TREND

Izvoz građevinskih usluga u 2022. godini iznosio 387,2 milijuna eura

Globalna tržišta nose veliki potencijal za hrvatski gospodarski rast

Konferencija ‘Internacionalizacija: Novo gospodarsko okruženje – nove prilike‘

 HGK

"Infrastrukturni projekti posebno su važni za Hrvatsku s obzirom na njezin oblik i činjenicu da imamo preko tisuću otoka. Kako bismo ravnomjerno omogućili gospodarsku aktivnost i dostupnost javnih usluga svim građanima, moramo što više ulagati u infrastrukturu u odnosu na geografski zaokruženije države poput Slovenije", poručila je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj na 17. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se od 15. do 17. lipnja održavaju u Opatiji.

Čagalj je na panelu Značaj velikih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj Hrvatski New Deal – biti ili ne biti, istaknula da su takvi projekti izrazito važni za građevinu, a pogotovo financirani sredstvima EU.

image

Konferencija ‘Internacionalizacija: Novo gospodarsko okruženje – nove prilike‘

HGK

"Koliko je ulazak u EU promijenio stvari, pokazuje i podatak da je izvoz građevinskih usluga u 2022. godini iznosio 387,2 milijuna eura, što je gotovo šest puta više u odnosu na izvoz građevinskih usluga u 2013. kada smo ušli u EU", istaknula je Čagalj.

Na panelu je, stoji u priopćenju, bilo riječi i o digitalizaciji i novim tehnologijama u kontekstu provedbe velikih infrastrukturnih projekata. Ključni aspekti digitalizacije u graditeljstvu su korištenje digitalne dokumentacije i komunikacije, kao i digitalni alati za upravljanje ljudskim resursima i planiranje. Korištenje suvremenih tehnologija može bitno olakšati nadzor projekata, rad inspekcija te pomoći kod detaljnijih podataka za izradu trodimenzionalnih modela. U infrastrukturi je moguće implementirati razne pametne sustave, poput nadzora energetske potrošnje i detekcije kvarova.

"Digitalizacija u infrastrukturnim projektima u graditeljstvu izravno utječe na optimizaciju procesa, smanjenje troškova te poboljšanje učinkovitosti. Katalog proizvoda HGK integrirat će se u jedan od ključnih digitalnih infrastrukturnih projekata Ministarstva, eGrađevinski dnevnik, kako bi naše tvrtke mogle automatski povlačiti potrebne certifikate proizvoda", najavila je Čagalj, istaknuvši da će sudionici više o tome moći saznati posljednjeg dana skupa, kada će se predstaviti Katalog.

Na skupu će se predstaviti i preliminarni rezultati Analize javne nabave inženjerskih usluga u graditeljstvu HGK, ističe se u priopćenju, čiji je cilj napraviti kvalitetnu bazu podataka za pronalazak potencijalnih poslovnih prilika i donošenje poslovnih odluka unutar javne nabave za članove koji se bave inženjerskim uslugama.

"Bit će govora i o 15 najvećih naručitelja u inženjerskim djelatnostima u razdoblju od 2019. do 2022. godine, te ćemo prezentirati i trendove u inženjerskim uslugama", istaknuo je Ivan Markić iz Udruženja graditeljstva HGK.

image

Konferencija ‘Internacionalizacija: Novo gospodarsko okruženje – nove prilike‘

HGK

"Nalazimo se u vremenima kada graditeljstvo i srodne struke mogu povući dobar dio gospodarstva na putu oporavka i otpornosti ako dobro posložimo stvari. Komora je na tom putu partner tvrtkama i svim relevantnim strukama i udrugama. U tom je krugu važnih i pouzdanih partnera i prijatelja svoje mjesto uvijek imala Hrvatska komora inženjera građevinarstva, kao i ovaj skup", podvukla je Čagalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:27