KALKULATOR JUTARNJEG

Izračunajte svoju plaću od 1. siječnja 2024.!

Ako još ne znate nove stope poreza u svojoj jedinici lokalne samouprave, kalkulator će pretpostaviti najveću stopu...

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Na povećanje plaća od 1. siječnja iduće godine utjecat će izmjene triju zakona: o doprinosima, porezu na dohodak i lokalnim porezima. Kad je riječ o doprinosima, umanjuje se samo osnovica za plaćanje doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja, i to tako da se za bruto plaće u iznosu do 700 eura osnovica umanjuje maksimalno za 300 eura. Ako plaća iznosi od 700 do 1300 eura, osnovica se umanjuje za polovinu razlike između limita od 1300 eura i samog iznosa plaće. Pritom se osnovica umanjuje samo za doprinose koji se uplaćuju u prvi mirovinski stup, ne i drugi.

Drugo, povećava se osobni odbitak s 530,90 na 560 eura, kao i koeficijenti odbitaka za uzdržavane članove. Povećan je i prag kod poreznih razreda, za primjenu više stope poreza na dohodak s 3981,69 na 4200 eura mjesečno. To znači da će se za sve isplate od 1. siječnja do tog iznosa primjenjivati niža stopa, koja će se ukidanjem prireza kretati od 15 do 23,6 posto, a iznad 4200 eura viša stopa od 25 do 35,4 posto.

Naposljetku, ukida se prirez na sve vrste dohodaka: plaću, honorare, dohodak od imovine, dohodak od kapitala, te se uvode nove stope poreza na dohodak. Gradovima i općinama istodobno je omogućeno da samostalno propišu visinu porezne stope za dohodak. Jedinice lokalne samouprave (JLS) dužne su donijeti odluku o visini poreznih stopa u propisanim granicama tijekom četvrtog tromjesečja i objaviti ih u Narodnim novinama najkasnije do kraja ove godine. Ako gradovi, odnosno općine ne donesu odluku o visini porezne stope, za njih će se primjenjivati niža stopa 20 posto i viša stopa 30 posto.

Za općine (prirez do 10 posto) je propisano da niža stopa poreza na dohodak od 1. siječnja 2024. može iznositi od 15 do 22 posto, a viša stopa od 25 do 33 posto. Za gradove do 30.000 stanovnika (prirez do 12 posto) niža stopa se kreće od 15 do 22,4 posto, a viša od 25 do 33,6 posto, a za gradove iznad 30 stanovnika (prirez do 15 posto) od 24 do 34,5 posto. Za Grad Zagreb (prirez 18 posto), pak, niža stopa je moguća u rasponu od 15 do 23,6 posto, a viša od 25 do 35,4 posto.

Ove izmjene trebale bi dovesti do povećanja neto plaća zaposlenih, a najviše kod onih koji imaju niža primanja. U slučaju mnogih gradova i općina još uvijek je nepoznata visina stopa poreza na dohodak koju će primjenjivati nakon ukidanja prireza. Do sada je samo desetak JLS-a objavilo u Narodnim novinama svoje stope poreza na dohodak u sljedećoj godini. No, poznato je da će tri najveća grada u Hrvatskoj - Zagreb, Split i Rijeka - dizati stope poreza na dohodak kako bi kompenzirali ukidanje prireza.

Uz sve te izmjene, građani pokušavaju sami izračunati kolika će im biti nova plaća, pogotovo jer se već plaća za prosinac obračunava po novim pravilima. Da bi im se to olakšalo, porezna stručnjakinja Đurđica Mostarčić, poznata i po svom YouTube kanalu "Šaptačica poduzetnicima", izradila je kalkulator plaće kojim sami možete provjeriti novi iznos svoje plaće.

"Ukoliko još ne znate nove stope poreza u svojoj jedinici lokalne samouprave, kalkulator će pretpostaviti najveću stopu, kako bi informacija bila što točnija. Kalkulator prepoznaje i kada se radi o ugovorenoj minimalnoj plaći za puno radno vrijeme te nudi obračun sukladno novim zakonskim odredbama", pojašnjava Đurđica Mostarčić.

Ako radite skraćeno radno vrijeme, kalkulator će vam također ponuditi izračun vaše plaće po novim pravilima. Ipak, oprez ako radite za više poslodavaca! U takvoj situaciji, zbog znatnih novih zakonskih promjena, potrebno je unijeti zbroj svih bruto plaća kod vaših poslodavaca, kako bi se ispravno obračunala i ukupna neto plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 12:12