Što će reći regulator?

Iznenadni interes za ZSE: Malezijac već ima 11,28% Burze, ali ne otkriva planove

S liste deset najvećih ulagača, u prvom valu, ispala je brokerska kuća Auctor te Chromos Agro
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
 Dragan Matić / CROPIX

Malezijski ulagač Zong Xin Yeap, koji je 12. rujna kupio prvi paket dionica Zagrebačke burze, sada već drži 11,28 posto udjela i najveći je vlasnik Burze. Kupuje preko hrvatske tvrtke Eunex-C, čiji je direktor Milan Horvat, nekad moćan varaždinski financijaš. Nakon što je nepravomoćno oslobođen krivnje u aferi Spice, danas se bavi i trgovanjem kriptovalutama. Preciznije, drži mjenjačnicu bitcoina i ethereuma.

Ostali veći dioničari, kao i Uprava Burze, prilično su zbunjeni rujanskim transakcijama i čekaju da novi igrač koji sada posjeduje 522.700 dionica Zagreb Stock Exchangea otkrije svoje karte, a nikome pritom nije baš drago što se sve odvija pod Horvatovom palicom. Hanfa, regulator tržišta kapitala, dosad se nije oglašavala iako su drugi dioničari smatrali da je Malezijac trebao tražiti odobrenje kako bi došao do udjela od 10 posto.

Hanfa nadzire

U Hanfi su se na to pitanje oglušili. Kažu da ne mogu komentirati konkretan slučaj, a da ona “svakodnevno i kontinuirano nadzire tržište kapitala te, u slučaju potrebe, djeluje u skladu sa svojim zakonskim ovlastima”.

Tko je Zong Xin Yeap iz Kuala Lumpura? U domaćoj investicijskoj zajednici ga ne poznaju, Google nam ne otkriva mnogo, a Milan Horvat odgovara da je “poslovni čovjek iz Malezije i ugledni investitor” koji posluje u cijelom svijetu. Nije objasnio kako je Zong Xin Yeap “prepoznao potencijal koji ima Zagrebačka burza, a samim time i hrvatsko tržište kapitala” te stoga dosad uložio gotovo devet milijuna kuna, kao što nije niti naveo njegova druga veća ulaganja po kojima bismo mogli odmjeriti njegov kredibilitet.

Horvat ne ulaže u dionice Zagrebačke burze, kaže nam, a zašto to radi Eunex-C, objašnjava ovako: “Postoji prostor za poboljšanje poslovanja i povećanje učinkovitosti Zagrebačke burze te je kupnja dionica ocijenjena kao dobar poslovni potez i investicija. Vjerujemo u hrvatsko tržište kapitala te smatramo da će ZSE slijediti ostale burze u regiji te s vremenom poslovati na nivou najrazvijenijih burzi u Europi i svijetu.”

Kriptovalute

Budući da se u hrvatskim financijskim kuloarima šuška o tome da se malezijski investitor bavi i trgovanjem kriptovalutama, kao, uostalom, i Horvat preko svoje tvrtke Fima Plus, pitali smo Horvata ima li Zong Xin Yeap neke s tim povezane planove u Hrvatskoj ili Sloveniji s obzirom na to da je Zagrebačka burza vlasnik i Ljubljanske burze. Nije nam odgovorio. Potvrdio je, međutim, da se malezijski ulagač bavi blockchain tehnologijom koja je u pozadini funkcioniranja kriptovaluta. Zong Xin Yeap je, naime, član savjetničkog odbora European Blokchain HUB-a, zadruge osnovane u svibnju ove godine, a vodi je Slovenac Blaž Golob, kao i burzu kriptovaluta Eunex.

Svakako, dvije su stvari jasne. U Hrvatskoj, a prema informacijama kojima raspolaže Hanfa, ni u državama Europske unije ne postoje uređena tržišta koja omogućavaju kupnju dionica kriptovalutama, pa takvo čudo nećemo uskoro ugledati u Zagrebu. A nastavi li kupovati dionice Zagrebačke burze i približi se 20 posto vlasništva, Malezijcu će ipak trebati suglasnost regulatora, kako propisuje Zakon o tržištu kapitala. Za to će morati objasniti koja mu je strategija, odnosno poslovni plan, i porijeklo novca, pa ćemo ga bolje upoznati.

Iznenadni interes

U top 10 dioničara Zagrebačke burze je i obvezni mirovinski fond PBZ-CO (8,47 posto), koji je do rujna bio najveći dioničar, a na trećem su mjestu američki ulagači preko njujorške tvrtke Baktun LLC. Amerikanci su također posljednjih mjeseci kupovali dionice te sada drže 7,84 posto ZSE-ja, a kako neslužbeno doznajemo, u pitanju su iskusni ulagači u trgovanju burzovnim dionicama u svijetu. Drugih informacija ni o njima nema. S liste deset najvećih ulagača ispala je brokerska kuća Auctor te tvrtka Chromos Agro, koje su prodale svoje dionice tvrtki Eunex-C. Bila je to blok-transakcija 12. rujna za 400.500 dionica, za što je plaćeno 6,6 milijuna kuna. Kako doznajemo, u najnovijem paketu dionice im je prodala tvrtka Intermod iz Zadra, koja inače prodaje namještaj. Vrijednost blok-transakcije za 122.200 dionica bila je 2 milijuna kuna.

Odakle iznenadni interes za dionice Zagrebačke burze, pitanje je. Kako to nemušto kažu financijaši, “kreirala se ponuda, pa se javila potražnja”, odnosno dio dioničara, a među njima manje brokerske kuće pritisnute nelikvidnošću, odlučile su se za prodaju dionica.

Zagrebačka burza svoje je dionice uvrstila na Službeno tržište ZSE-ja prije dvije godine, izdavši 4,635.700 redovnih dionica nominalnog iznosa od 10 kuna. Prema posljednjem popisu objavljenom 31. kolovoza, Burza je imala 258 dioničara.

Ljubljansku je burzu kupila 2016. godine, a ove je godine povukla i dividendu od 1,5 milijuna kuna. Prihodi iz redovnog poslovanja grupe lani su bili 24,2 milijuna kuna, uz gubitak na kraju godine od 3,7 milijuna kuna. Burzu već dugo muči vrlo skroman promet, koji se survao kad je izbila kriza 2008. te je sada na pet posto nekadašnje vrijednosti. Drugim riječima, nedostaje novih izdanja, kao i ulagača. Tako je, unatoč gospodarskom rastu, Burza još u padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:06