NOVA METODA

Izlet u ekologiju: Institut Ruđer Bošković razvija novi test za analizu kakvoće vode

Znanstvenici IRB-a rade na novoj metodi koja bi trebala omogućiti brzu identifikaciju organizama morima i slatkim vodama

Sandi Orlić

 Neja Markičević/Cropix

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu u suradnji s tvrtkom Labena d.o.o. razvijaju test za ispitivanje kakvoće vode. Test bi trebao bi omogućiti pouzdanu i brzu identifikaciju organizama, invazivnih vrsta i patogena u morima, slatkovodnim vodama, ribogojilištima, krhkim ekosustavima, ali i lukama, gdje brodovi iz cijelog svijeta sa sobom nose različite biljke i životinje. Suradnja IRB-a i tvrtke Labena odvija se u sklopu 24 milijuna kuna vrijednog projekta koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj je stvoriti bazu

Prema izvješću o dostupnosti voda i bogatstvu izvora koje je izradio UNESCO, Hrvatska je među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta. No, dobro gospodarenje ovim prirodnim bogatstvom podrazumijeva očuvanje dobre kvalitete voda.

Trenutačne tradicionalne tehnike uzorkovanja i analize vode su dugotrajne, ograničene dostupnošću taksonomskih stručnjaka i teško održive kod dugoročnih praćenja te mogu obuhvaćati i prikupljanje potencijalno štetnih mikroorganizama.

- Naš će se test sastojati od opreme s priborom, u kojoj će bi biti sve potrebno za uzimanje uzorka vode te čuvanje uzroka koji bi se potom slao u laboratorij na analizu. Svjesni smo toga da je nemoguće napraviti kontrolu nad svim vodenim tijelima u Hrvatskoj te bi ovakav vid suradnje građana i institucija zasigurno dao bolji, a time i jeftiniji uvid u stanje naših vodenih tijela.

Dakle, ideja je da građanin, institucija ili tvrtka nabave taj paket opreme, uzmu uzorak vode te ga pošalju našem projektnom timu. Mi ga analiziramo i pošaljemo rezultat te to objedinimo u veliku bazu da znamo gdje smo i kamo bismo trebali ići - pojasnio je dr. Sandi Orlić, koordinator projekta za IRB.

- Naš je cilj usporediti klasični pristup procjeni bioloških parametara s novim pristupom koji se zasniva na ekstrakciji i analizi okolišne DNK, zatim stvoriti početnu bazu podataka koja je karakteristična za naša vodena tijela te u konačnici, razviti brze, efikasne i jeftine testove na osnovi DNK za vodena tijela. Pomoću ovakvih testnih 'kitova' moći ćemo kontrolirati rasprostranjenost invazivnih vrsta, što dosad bilo jako teško, a nadamo se da ćemo ga moći koristiti, recimo, i određivanje populacija riba u budućnosti - dodao je Orlić.

Nositelj projekta je Labena, društvo s ograničenom odgovornošću za savjetovanje i trgovinu laboratorijskom opremom, a IRB-u je dodijeljeno osam milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Izlazak na tržište

Osim Orlića kao koordinatora projekta u IRB-u, u razvoj novog testa za ispitivanje kakvoće vode uključen je tim u kojem su dr. sc. Damir Kralj, dr. Nives Matijaković Mlinarić, dr. Tanja Vojvoda Zeljko, dr. Maja Marinović, dr. Željko Jakšić, dr. Jelena Godrijan i Andrea Čačković.

- Budući da na tome u Institutu Ruđer Bošković radimo već dulji niz godina, kit-test bi trebao izaći do kraja iduće godine, najprije probno, a do trećeg kvartala 2023. godine zasigurno i na tržište - zaključio je koordinator projekta za Institut Ruđer Bošković.

Do suradnje je došlo slučajno, na druženju

Ovo je naš prvi projekt. Labena Slovenija ima vrlo važan laboratorijski centar u Ljubljani, a ovo je i njoj prvi izlet u područje ekologije, gdje će joj iskustva IRB-a mnogo značiti, a nama će korisno biti njezino iskustvo i znanje u komercijalizaciji.

Do suradnje je došlo slučajno, na jednom neformalnom druženju na kojem sam kolegama iz Labene govorio o svojim istraživanjima o okolišnoj DNK, a oni meni o svojim projektima s farmaceutskom industrijom. Zaključili smo da smo komplementarni tečekali pravi natječaj - kaže Orlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:44