NOVA ŠANSA

Izglasan i prihvaćen plan restrukturiranja DIV grupe

Ukupan iznospriznatih tražbina vjerovnika u predstečajnom postupku iznosi132 milijuna eura

Tomislav Debeljak

 Duje Klaric/Cropix

Na ročištima sazvanim na Trgovačkom sudu u Zagrebu za raspravljanje i glasovanje o Planu restrukturiranja DIV Grupe održanom 05. i 11. svibnja 2023.godine, Trgovački sud u Zagrebu je utvrdio da su vjerovnici u svakoj skupini glasovali većinom propisanom Stečajnim zakonom, odnosno prihvatili Plan restrukturiranja DIV Grupe. Za prihvaćanje Plana restrukturiranja glasao je 261 vjerovnik s pravom glasa čije tražbine iznose 98,33 posto ukupnih tražbina, a protiv prihvaćanja Plana restrukturiranja DIV Grupe bilo je osam vjerovnika s pravom glasa čije tražbine iznose 1,67 posto ukupnih tražbina. Podsjetimo ukupan iznos priznatih tražbina vjerovnika u predstečajnom postupku iznosi 132 milijuna eura i podijeljen je u grupe razlučnih vjerovnika u iznosu 33 milijuna eura ili 24,8 posto i neosiguranih vjerovnika u iznosu 99 milijuna eura ili 75,2 posto.

Usvojeni Plan restrukturiranja, što nije baš uobičajno u predstečajnim postupcima, predviđa otplatu tražbina u cijelosti, bez otpisa duga, kroz razdoblje od petnaest godina. Predsjednik uprave DIV Grupe Tomislav Debeljak napominje da je DiV Grupa ušla u probleme zbog problema Brodosplita nakon zaustavljanja financiranja putem VTB banke koja se našla pod sankcijama. Na dan otvaranja predstečajnog postupka 27.04.2022., iskazan je manjak likvidnih sredstava u iznosu 98 miljuna eura . U nedavnim objavama Debeljak je naglašavao da je manjak likvidnosi posljedica rata u Ukrajini i činjenice da je na razini DIV Grupe izostao planirani priljev od 38 milijuna eura sukladno potpisanom Sporazumu s VTB bankom. Umjesto toga, zbog nemogućnosti nastavka poslovnih aktivnosti VTB je dospjelim proglasio cjelokupnu izloženost, za koju je do iznosa od 60 milijuna eura jamac DIV Grupa

„Mi ćemo u tih 15 godina koliko je krajnji rok za podmirenje svih potraživanja dobit umjesto vlasnicima ili u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta preusmjeravatii u otplatu potraživanja“, kratko nam je izjavio Debeljak.

Podsjetimo Brodosplit je 2019. godine, započeo suradnju s VTB Europe bankom koja je financirala dovršetak izgradnje jedrenjaka, a nakon godinu dana se suradnja proširila na financiranje Novogradnje 485, odnosno polarnog kruzera . Početkom jeseni 2021. godine potpisan je sporazum gdje bi se u potpunosti financirali ti projekti s dugoročnim kreditima što je značilo za Brodosplit priljev od 38 milijuna eura. Međutim, VTB Europe više nije bila u mogućnosti isplatiti dodatna sredstva ili napraviti prolongat kredita, a Brodosplit i DIV, koji je sudužnik po postojećim kreditima, našli su se u poziciji da niti jedna komercijalna banka nije mogla refinancirati tu izloženost.

U DiVGrupi puno očekuju od činjenice da je Europska komisija sredinom veljače 2022. donijela odluku o uvođenju zaštitne carine na standardnu vijčanu robu koja se uvozi u zemlje EU iz Kine na rok od pet plus pet godina, i to u visini do 86,5 posto. „Ta zaštitna carina osigurava DIV-u da cjelokupni godišnji kapacitet proizvodnje može plasirati na Europsko tržište po cijeni značajno višoj nego ranije, odnosno da kineskim proizvođačima više neće konkurirati samo bržom isporukom, nego i cijenom“,pojasnili su iz DiV Grupe .

„U 2022. i 2023. godini se očekuje određeni pad EBITDA-e u odnosu na onu iz 2021.godine, što opravdavaju trenutnim smanjenjem obujma poslovanja, provedbom predstečajnog postupka i energetskom krizom prouzrokovanom ratom u Ukrajini. Od 2024. na dalje u DiV Grupi očekuju rast EBITDA-e i EBITDA marže uz dobre prognoze za narednih desetak godina. Sigurnost im pruža već spomenuta antidampinška mjera za vijčanu robu iz Kine i očekivano značajno povećanje potražnje za vijčanom robom, a nastavit će aktivnosti i u infrastrukturnim projektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:04