SKUP U BELIŠĆU

Izazovi na tržištu radne snage u Osječko-baranjskoj županiji: ‘Sustav obrazovanja mora nužno ići u reformu‘

Mnoge tvrtke u Slavoniji kao i u Hrvatskoj svakodnevno se susreću s problemom nedostatka kvalificirane radne snage

Zoran Uranjek

 CROMA

Danas je, u pogonu tvrtke Harburg - Freudenberger (HF) u Belišću, u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA, održana panel diskusija na temu „Stanje na tržištu rada u Osječko-baranjskoj županiji i šire“.

Unatoč znatnom broju nezaposlenih na području OBŽ i Hrvatskoj (na dan 31.03.2022. 125.604 nezaposlenih u Hrvatskoj, u OBŽ – 15.369), mnoge tvrtke u Slavoniji kao i u Hrvatskoj svakodnevno se susreću s problemom nedostatka kvalificirane radne snage, priopćili su iz CROMA-e.

image
CROMA

Nakon uvodnog izlaganja Zorana Uranjeka, direktora tvrtke Harburg-Freudenberger, započela je diskusija s panelistima; točnije s Anom Soldo direktoricom klastera Hrvatska i BiH, DS Smith packaging, Andreom Božić projekt menadžericom iz Saponije, Ankicom Vučković – voditeljicom Odjela za tržište rada – HZZ podružnica Osijek, Josipom Markovcem predsjednikom Uprave Altrad Limex te Denisom Sušcem suosnivačem i direktorom IT tvrtke MONO.

Tijekom diskusije navedeno je niz razloga za navedeno stanje koje je dijelom utemeljeno u strukturi nezaposlenih (više od 26% nezaposlenih je starije od 55 godina kao i stupanj i profil naobrazbe), potom neadekvatnim školskim programima kao i uvjetima rada i primanjima radnika.

Naglašeno je da postojeći sustav obrazovanja mora nužno ići u reformu i kao dobar primjer je naveden slučaj Trening centra koji je ustanovila tvrtka HF Belišće u kojem učenici iz strukovnih škola iz obližnjih gradova odrađuju praksu i stječu primjenjiva znanja i vještine. Iako, kako je jedan od diskutanata primijetio, dolazi do promjena u sustavu obrazovanja, te promjene kod nas vrlo su spore.

image
CROMA

'Mi danas pokušavamo riješiti aktualne probleme, a o njima smo, kao i menadžeri i vlasnici, trebali promišljati i upozoravati prije 8 – 10 godina. Nažalost, niti Država nije ništa učinila u tom smislu, stoga i imamo situaciju kakva jest', istaknuto je na panelu.

Upozoreno je da među mladima ne postoji interes za „rad s rukama“, odnosno da je potrebna promjena u percepciji javnosti te u tom dijelu i nadležno ministarstvo i državne agencije kao i strukovne organizacije moraju sustavno pristupiti navedenom problemu.

S ciljem povećanja plaća, kao jedan od gotovo osnovnih uvjeta zadržavanja postojećih i privlačenje novih radnika, potrebno je pristupiti poreznom rasterećenju rada.

image
CROMA

'Nužan je brzi dogovor svih partnera uz uvažavanje realiteta, no mi uz ovakvo porezno opterećenje na rad ne možemo biti konkurentan poslodavac i to će rezultirati napuštanjem i naših kompanija, ali i napuštanjem Hrvatske. Zadnji popis stanovništva nam je najozbiljnije upozorenje. Kako u Slavoniji tako i u ostatku Hrvatske', naglašeno je na panelu.

Po završetku panela, svi sudionici su obišli proizvodne pogone Harburg-Freudenberger Belišće, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:20