Novi razvoj

Izašli novi mailovi: Premijer Plenković je znao za grupu Borg i sastajao se s njima?

Plenković je tražio od budućih pisaca lex Agrokora da se sastanu s njim, tvrdi Index.hr
Martina Dalić i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Portal Index.hr objavio je jutros nove e-mailove, kojima dokazuje, kako tvrde, da je premijer Andrej Plenković bio informiran o tome da grupa Borg piše lex Agrokor. Štoviše, tvrde na Indexu, Plenković se najmanje tri puta susreo s grupom Borg.

Teza premijera Plenkovića da nije znao za sve procese unutar grupe Borg, te da nije sudjelovao u njenom radu, ne stoji, zaključuju na Indexu. Štoviše, upravo je Plenković tražio od budućih pisaca lex Agrokora da se sastanu s njim “vezano uz temu na kojoj rade”, o čemu govori Martina Dalić u svom mailu poslanom 5. ožujka prošle godine.

“Premijer moli da sutra dodete u Vladu u 15:30 vezano uz temu na kojoj radimo. Nadam se da cete uspjeti”, napisala je Dalić u pozivu koji se nije odnosio samo na članove grupe Borg, nego i na ministra financija Zdravka Marića, a kojeg je objavio Index.

Nakon toga, Tonći Korunić iz InterCapitala poslao joj je “uradak”, odnosno hodogram daljnjih aktivnosti, iz kojeg je jasno da grupa tajno radi za Vladu, ocjenjuju na Indexu. U tom hodogramu se ističe rješavanje pitanja savjetnika koji rade na slučaju Agrokor, odnosno da za Vladu rade besplatno, a da se naplaćuju preko Agrokora, naglašavaju na Indexu.

“Draga Martina, u prilogu naš uradak. Skrećemo pažnju na listu pitanja koju bismo htjeli uputiti firmi”, stoji u Korunićevu mailu.

Na sastanku se, otkrivaju na Indexu, raspravljalo o aktualnoj situaciji u Agrokoru, kao i o izlasku iz situacije u kojoj se našao koncern, odnosno o budućem zakonu. Zbog tog je sastanka, tvrde na Indexu, odvjetnik Boris Šavorić odgodio izravan let za London, te je u Ujedinjeno Kraljevstvo otputovao tek u 18.40 sati preko Beča, nakon sastanka s Plenkovićem.

“Da li mogu povesti svog kolegu od povjerenja Tonija, kojeg svi znaju. Pa ako se rasprava odulji, da imate pravnu podršku”, napisao je Šavorić u mailu kojeg objavljuje Index, te dodaje da je riječ o odvjetniku Toniju Smrčeku iz Šavorićeva ureda.

Drugi je sastanak s premijerom uslijedio tjedan prije nego je Vlada prihvatila lex Agrokor, odnosno 23. ožujka. Pisanje Zakona o sistemskih tvrtkama tada je već bilo u punom jeku. O tome svjedoči mail koji je 23. ožujka ujutro poslala (sada već bivša) potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

“Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima nece biti Sve se oci lagano okrecu prema nama. PM ce javiti vrijeme za danasnji sastanak. Molim vas racunajte danas pislijepodne. M”, napisala je Dalić u tom mailu. PM je, podsjećaju na Indexu, oznaka za premijera.

Sastanak se prvotno trebao održati u 15.30 sati, nakon što je bila gotova treća verzija lex Agrokor. No, sastanak je, na kraju, ipak odgođen za 17 sati, a razlog tome bio je taj što se tog dana odužila sjednica Vlade.

“Racunajte na sastanak oko cca 15:30. Potvrdim jos for sure”, napisala je Dalić u mailu, koji je danas objavio Index.

Nakon tog sastanka s premijerom kreće i komunikacija putem službenih mailova u Vladi. Jedan od tih kanala bila je i Plenkovićeva savjetnica Dubravka Vlašić Pleše, koja je samo nekoliko sati prije usvajanja lex Agrokor na Vladi na svoj službeni mail primila nacrt Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Mail je poslalo Branimir Bricelj iz Altere Corporate Finance, a u njemu je stajalo: “U prilogu je jutrosnja verzija (almost final). Srdacan pozdrav, Branimir”, piše Index. Kao primatelji maila naznačeni su pisci lex Agrokor, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Sanja Mišević i Martina Dalić, ovoga puta sa službenom e-mail adresom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Iz Vlade su nam zasad samo neslužbeno komentirali da su i današnji dokumenti potvrdili da se između ponuđenih opcija ponuđenih Vladi RH izabralo onu koja je mogla osigurati nastavak poslovanja Agrokora bez da se u njega ulozi državni novac, novac građana. I da je u pripremi zakona odrađen veliki posao u kratkom roku koji je omogućio da Agrokor i danas uredno posluje. Dokument, naime, izričito potvrđuje da će savjetnike plaćati Agrokor, sama kompanija i da neće biti troška za državu, ne koji će se savjetnici angažirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:22