Sve je bilo poznato?

Iz Uljanika poručuju: 'Ništa ne skrivamo, sve informacije smo objavljivali na burzi'

Svi su podaci oko predmetnih pitanja financiranja redovito dostavljani nadležnim institucijama
Illustration
 Goran Šebelić / Hanza Media

Iz Uljanik grupe u četvrtak su priopćili kako nema novih, nepoznatih elemenata o poslovanju Uljanika te da su sve zakonom propisane informacije objavljivane na Zagrebačkoj burzi.

"Potaknuti aktualnim medijskim napisima o stanju u društvu, te posebice pitanjima oko državnih jamstava za financiranja gradnji, obavještavamo dioničare i investicijsku javnost da nema novih, nepoznatih elemenata o poslovanju Uljanika i da su u prošlosti sve zakonom obvezujuće informacije objavljivane na Zagrebačkoj burzi", kaže se u priopćenju.

"Štoviše", dodaje se, "vrlo detaljno i analitički, svi su traženi podaci i informacije oko predmetnih pitanja financiranja redovito dostavljani nadležnim državnim institucijama i tijelima posebno zaduženim za praćenje poslovanja Uljanika".

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je na sjednici Vlade kazao da je od 2010. do rujna 2018. ukupno Uljanik grupi izdano 7,5 milijardi kuna jamstava, od čega je aktivno 4,29 milijardi.

Dodao je da se, prema podacima Uljanik grupe i brodograđevne industrije Jadranbrod, može vidjeti da gradnja velikog broja brodova nije ni započeta, ali su sredstva utrošena za njihovu gradnju. Iz podataka proizlazi da sredstva u visini od 1,07 milijardi kuna, za koja su izdana državna jamstva u ukupnom iznosu od 855,96 milijuna kuna, nisu utrošena za izgradnju tih brodova.

Marić je u četvrtak u Dubrovniku odgovarajući na niz pitanja o Uljaniku, uz ostalo, podsjetio da je ukupan iznos aktivnih jamstava 4,3 milijarde kuna, a Ministarstvo procjenjuje da će obveze države prema protestiranim jamstvima za Uljanik do kraja godine iznositi najmanje 2,5 milijardi kuna.

Uz ostalo je najavio da će se u podmirenje obveza po državnim jamstvima za Uljanik krenuti kratkoročnim zaduženjem.

"U ovom trenutku u originalnom proračunu mi nemamo više zakonsku mogućnost uzimati neke dugoročne izvore, ali imamo mogućnost putem kratkoročnih izvora krenuti u servisiranje tog duga", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:14