POČELA BERBA U BELJU

Iz staklenika u baranjskom Mitrovcu na tržište stižu prve ovogodišnje domaće rajčice

Poljoprivredni kompleks Mitrovac uz staklenik obuhvaća i najveću farmu muznih krava
 Belje

Iz staklenika Belje u baranjskom Mitrovcu na tržište stižu prve ovogodišnje rajčice. Staklenik Mitrovac, s više od 126.000 biljaka, jedan je od glavnih proizvođača domaće rajčice u Hrvatskoj. Ukupne je površine 4,5 hektara. Zahvaljujući hidroponskom uzgoju, i idealnoj lokaciji u središtu Baranje koja osigurava izrazito veliku količinu sunčanih sati, Belje proizvodi rajčicu osam mjeseci godišnje, od kraja ožujka do kraja studenog.

U stakleniku je 48 zaposlenih koji su prošle godine ubrali više od 2.600 tona rajčice, koliko se očekuje i u ovoj godini. Proizvodnja rajčica u Belju započela je prije devet godina, a poljoprivredni kompleks Mitrovac uz staklenik obuhvaća i najveću farmu muznih krava od 2.000 grla te bioplinsku elektranu snage 2MW koji se međusobno odlično nadopunjuju i stvaraju preduvjete za uspješnu proizvodnju mlijeka, proizvodnju električne energije i uzgoj rajčica.

Važnost domaće poljoprivrede i vlastitih resursa za proizvodnju hrane istaknuo je Tihomir Adam, predsjednik Uprave Belja plus.

- Kad imamo vlastitu proizvodnju hrane otporniji smo na velike poremećaje s kojima se susrećemo u posljednjih nekoliko godina. Danas potrošači jednostavno drugačije razmišljaju o hrani i njenom podrijetlu i sigurno više preferiraju domaće i svježe proizvode. Hrvatska u ovom trenutku zadovoljava manje od polovice svojih potreba za rajčicom pa je naša proizvodnja i te kako važan doprinos u opskrbi stanovnika visoko kvalitetnim grapolo, beef i cherry rajčicama koje uzgajamo u Mitrovcu - istaknuo je Tihomir Adam.

Robert Marković, rukovoditelj staklenika Mitrovac, kaže da su izuzetno zadovoljni kvalitetom i okusom prvih plodova koji će kroz dan-dva već biti na policama trgovačkih lanaca diljem zemlje.

- Kod nas se beru isključivo zrele rajčice koje se isti dan otpremaju u trgovine jer u stakleniku niti trebamo, niti imamo skladišni prostor. To je naša prednost, domaća proizvodnja rajčica koje su zrele ubrane pa do kupaca stižu svježe i ukusne - ističe Marković. Iz Belja napominju da se za uzgoj rajčica koristi isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za vrhunske rezultate su posebno zaslužni bumbari koji kruže staklenikom i svakodnevno oprašuju biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 13:02