OSTVAREN VELIKI NAPREDAK

Iz sindikata trgovine upozoravaju: ‘U trgovini u ovom trenutku radi 5 tisuća umirovljenika‘

Nedavno je potpisan novi ugovor koji jamči temeljni standard za rad i bolje uvjete kako bi se očuvala radna mjesta

Eugen Perić u Studiju4

Povjerenik sindikata trgovine Eugen Perić gostovao je u Studiju 4 povodom potpisivanja kolektivnog ugovora između Udruga trgovine, Sindikata trgovine Hrvatske i predstavnika poslodavaca i ostalih sindikata.

Nedavno je, naime, potpisan novi ugovor koji jamči temeljni standard za rad i bolje uvjete kako bi se očuvala radna mjesta.

Trgovina je tako postala četvrta djelatnost u privatnom sektoru u kojem je potpisan granski kolektivni ugovor, donosi HRT.

Eugen Perić povjerenik sindikata trgovine u Studiju 4 je kazao kako je za zaposlenike u sektoru trgovine važno potpisivanje ovog ugovora.

"U sektoru trgovine imamo 227 tisuća zaposlenih, a od toga je dvije trećine žena. Ugovor je bitan radi socijalnog dijaloga te radi minimalnih prava radnika", dodao je.

Naglasio je kako je teško reći koliko će plaće radnika rasti, stoga što to ovisi o puno čimbenika. Kako kaže, piše HRT, jedan od njih je taj što postoji veliki nedostatak radne snage.

"Dovoljan je podatak da u trgovini u ovom trenutku radi 5 tisuća umirovljenika. Trgovina je uvijek bila potplaćena u državi", naglasio je.

Na pitanje koliko su se uvjeti poboljšali, ne smije se zaboraviti da su poslodavci, kada je riječ o velikim lancima, uglavnom stanci. Ali i njima je bilo u interesu da imaju zadovoljne radnike, Perić je istaknuo kako je napredak veliki u odnosu na prošlo vrijeme.

"Što se tiče stranih poslodavaca, oni zagovaraju radnu nedjelju, koja u njihovim matičnim državama je neradna. Oni u jednoj smjeni imaju 4-5 trgovaca na 1500 kvadrata, što je po meni izrabljivanje", dodaje Perić.

Postavlja se pitanje u čemu je bio problem da ranije nismo imali kolektivni granski ugovor definiran, Perić je kazao kako on ne zna razlog tomu, ali tvrdi kako neki današnji poslodavci puno više daju radnicima danas no što je ovaj novi potpisani ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 12:10