POTPISAN UGOVOR

Ivica Pirić postao predstavnik najveće ukrajinske tvrtke za Hrvatsku: ‘Ovo je velika stvar‘

Tvrtka Metinvest Rinata Ahmetova otvorila zastupništvo u Splitu
Generalni direktor Metinvesta Yurij Ryzenkov i Ivica Pirić

Osim što je predsjednik ukrajinske Vlade Denis Šminhalov prije početka Inauguracijskog summita Krimske platforme, najavio posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Ukrajini u sklopu kojega će se održati i zbog pandemije više puta odgađani Ukrajinsko- hrvatski gospodarski forum, gospodarska novost je i to da je na marginama foruma ukrajinski počasni konzul u Hrvatskoj Ivica Pirić potpisao ugovor sa Metinvestom, najvećom ukrajinskom tvrtkom.

Potpisom ugovora s Yurijem Ryzenkovim, generalnim direktorom Metinvesta, Pirić je postao zastupnik za Hrvatsku, a kaže nam da bi se to zastupstvo realno moglo proširiti i na okolne zemlje. Metinvest je dio SKM holdinga koji je u vlasništvu Rinat Ahmetova, najbogatijeg Ukrajinca.

- Godišnji promet Metinvesta iznosi preko 13 milijardi eura. Radi se o tvrtki iz metalske industrije koja se bavi proizvodnjom metala i metalnih konstrukcija. Duže vremena smo u kontaktu i osobno već surađujem s tvrtkama iz SKM holdinga, a ovaj potpis ugovora o zastupanju je samo nadogradnja. Predstavništvo će biti u Splitu i ovo je velika stvar jer će Split, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska prvi put ima predstavništvo Metinvesta, najveće ukrajinske kompanije čiji se proizvodi mogu koristiti u brodogradnji, građevinskoj industriji... Sigurno je da će hrvatske tvrtke dobiti bolje uvjete nego su ih imale do sada prilikom kupnje proizvoda Metinvesta. Osobno ću se potruditi da se Metinvest bolje pozicionira na području Hrvatske, ali i ove regije - pojašnjava Ivica Pirić.

image
Rinat Ahmetov
Damir Krajac/Cropix

Pirić otkriva da neke hrvatske tvrtke imaju dobru suradnju, odnosno da posluju, sa Metinvestom.

- Hrvatska IT kompanija Span je dobila ugovor sa Metinvestom vrijedan 28 milijuna eura. Već neko vrijeme se radi na još jednom projektu jedne hrvatske IT tvrtke za Metinvest - napominje Pirić.

Što se tiče Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma, čije je održavanje planirano krajem listopada u sklopu posjete predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Kijevu, Pirić kaže kako je to velika prigoda za hrvatske tvrtke da izađu na ovo tržište, a one koje su već izišle da učvrste i ojačaju svoju poziciju.

- Velika je to prigoda za izlazak mnogih hrvatskih tvrtki na ovo tržište jer će na forumu imati mogućnost naći poslovnog partnera - pojašnjava Ivica Pirić. Ističe primjer kaKo su prije koju godinu INA I Crosco dobili tri velika ugovora sa Naftogazom vrijedna 57,1 milijuna eura .

- Spremni smo pomoći da INA još značajnije iskorači na ovo tržište, no svi skupa se trebamo držati potpisanih ugovora i dogovora. INA ima veliku prigodu za jači iskorak na ovo tržište. Takvu prigodu imaju i mnoge hrvatske tvrtke iz prehrambenog, obrambenog, IT, građevinskog, brodograđevnog sektora te iz segmenta poljoprivrede i turizma - zaključuje Pirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:58