Očuvanje prirode

Italija će od siječnja 2020. zabraniti plastične proizvode za jednokratnu upotrebu

„Moj cilj je očistiti morski ekosustav što je više moguće“, rekao je Sergio Costa
Ilustracija
 Profimedia, Science Photo Library, Alamy, screenshot: Twitter

Italija će zabraniti korištenje plastičnih čaša, pribora za jelo, tanjura i ostalih proizvoda za jednokratnu upotrebu od siječnja 2020. godine, rekao je u petak talijanski ministar okoliša Sergio Costa.

Najavljenom zabranom Rim uvažava prijedloge Europske komisije koji tek trebaju biti usvojeni. Obuhvatit će i proizvode poput slamki, balonskih štapića i miješalica za pića.

„Moj cilj je očistiti morski ekosustav što je više moguće“, rekao je Costa talijanskom dnevniku La Repubblica, dodavši kako „taj potez zahtijeva da prvo smanjimo utjecaj nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu“.

Komisija je u svibnju zatražila zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na razini EU-a, upozorivši da plastika čini više od 80 posto otpada bačenog u more.

Talijanski ministar najavio je danas i da od 2020. godine ribari više neće smjeti vraćati u more otpad uhvaćen u mreže. Dodao je da je u planu i zabrana kozmetike koja sadrži mikroplastiku.

Mikroplastika obuhvaća sitne komadiće plastike, manje od pet milimetara, koji zagađuju more budući da ih sustavi za pročišćavanje vode ne mogu filtrirati. Smatra je se ozbiljnom prijetnjom morskom ekosustavu.

U kozmetičkoj industriji čine je mikrogranule, sitni komadići polietilenske plastike koji se dodaju kozmetičkim kremama i pastama za zube radi boljeg čišćenja.

Costa pojašnjava da će najavljene mjere biti uključene u zakon koji je gotovo završen. Slijedi njegovo usvajanje na sjednici vlade da bi potom bio poslan u parlament na izglasavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 03:44