STRATEŠKA INDUSTRIJA

IT postao strateška industrija pa naletio na superizbornu godinu: ‘Treba nam implementacija‘

Najveća udruženja IT poduzetnika - HGK IT, HUP ICT i CISEx - pozvala Vladu da ubrza provedbu nove S3 strategije

Domagoj Šarić (HGK) i Tajana Barančić (CISEx)

 Ranko Suvar/Cropix

U iščekivanju prvih EU natječaja u 2024. godini, prvoj u kojoj je Hrvatska prepoznala IT industriju kao stratešku te joj time otvorila vrata EU fondova, tri najveća granska udruženja pozvala su Vladu da snažno krene u implementaciju te strategije. Vlada, naime, želi do 2032. godine da IT postane po udjelu u BDP-u usporediv s turizmom.

U prosincu je stoga usvojena i nova Strategija pametne specijalizacije koja je proizvodni IT odredila kao vertikalnu, odnosno stratešku industriju u Hrvatskoj.

Alojzije Jukić, predsjednik HGK IT-a kaže da je kao i kod svih drugih strategija i ovdje ključna njena provedba. HGK IT je okupio najveća IT udruženja unas, HUP ICT i CISEx, te su zajednički uputili apel Vladi.

Potreba za suradnjom

- Kritično je u samoj strategiji da se ona mora provoditi od dolje prema gore, a ne obrnuto. Nažalost, vidimo da ministarstva definiraju što će se, kako i koja područja provoditi, a ne polazi se od stanja i potreba na terenu - kaže Jukić.

image

Tajana Barančić, predsjednica NO-a CISEx-a

Ranko Suvar/Cropix

Tajana Barančić, predsjednica NO-a CISEx-a kaže da je točno da promjene neće doći iz ministarstava već iz industrije. Tumači da je to vidljivo po tome što se stalno iste IT tvrtke javljaju na natječaje za EU sredstva.

Međutim, naglašava da se manji igrači ni ne odvažuju na prijave, jer datumi za natječaje nisu poznati unaprijed, postavke natječaja se mijenjaju a provedba je prekruta za dinamičnu industriju kakav je IT te k tome različita ministarstva različito tumače EU direktive.

- Naš IT može biti produktivniji ako se orijentira od usluga na proizvode, a naši inženjeri mogu biti dobro plaćeni i raditi na projektima koji su im izazovni pod uvjetom da strategiju provedemo na adekvatan način - kaže Barančić.

image

Hrvoje Balen (HUP ICT) i Domagoj Šarić (HGK)

Ranko Suvar/Cropix

Hrvoje Balen, predsjednik HUP ICT-a kaže da je dijalog prema Vladi otvoren.

Navodi da je i prije nego je proizvodni IT postao strateška industrija u punom smislu te riječi čak 23 posto svih R&D investicija u Hrvatskoj dolazilo iz IT-a. Ističe da je sad prilika da se to dodatno potakne, ali ne samo usko u IT-u već i da se ti efekti preliju i na druge industrije.

Privlaćenje investicija

- Ovo je vrlo široka prilika ne samo za IT već i za gospodarstvo, kako za njegovu modernizaciju tako i za to da se ono što je definirano novom Strategijom pametne specijalizacije prelije u druge zakone za poticanje investicije i tako u Hrvatsku privuku i druge investicije - kaže Balen.

image

Domagoj Šarić, voditelj Odjela za konkurentnost gospodarstva HGK

Ranko Suvar/Cropix

Domagoj Šarić, voditelj Odjela za konkurentnost gospodarstva HGK kaže da je ključno da se strategija ne provodi od natječaja do natječaja, jer se temelji na iscrpnim analizama stvarnog stanja u gospodarstvu.

- HGK je sa Svjetskom bankom provela Strateški projekt za podršku inicijative klastera konkurentnosti, a rezultati su bili baza za rad na svim prioritetnim područjima nove S3 - kaže Šarić.

Alojzije Jukić naglasio je da će se i sama IT industrija, kako bi se uspješno provela ova strategija, morati restrukturirati. U ovom trenutku ona je uglavnom uslužna.

Prema podacima HGK-a, 55 posto tvrtki u domaćem IT-u bave se programiranje za druge, odnosno uslugama, a oni čine 60 posto prihoda domaćeg IT-a.

Transformacija IT-a

- Veliki je broj agencija koja se trebaju transformirati prema proizvodno-uslužnom modelu poslovanja, jer u protivnom će mnogo takvih agencija relativno brzo nestati, što će samo pojačati val iseljavanja stručnjaka iz Hrvatske - kaže Jukić.

Navodi da to neće i već sad nije bezbolan proces za ovu industriju.

- Zato nam treba i okrupnjavanje, ne nužno samo vlasničko već i kroz sinergiju, odnosno udruživanje. Tu je važno postići kritičnu masu - kaže Jukić.

image

Alojzije Jukić, predsjednik HGK IT-a

Ranko Suvar/Cropix

Posebno je istaknuo da treba voditi računa da natječaji za financiranje istraživanja, razvoja i inovacija nisu način financiranja startupa.

- Ti natječaji služe za kreiranje konkretnih komercijalnih proizvoda u suradnji IT tvrtki i znanstvene zajednice, što traži srednje i velike IT tvrtke koje mogu odgovoriti takvim zahtjevima - zaključuje Jukić.

Šest preporuka upućenih Vladi

Tri najveća udruženja IT poduzetnika u Hrvatskoj - HGK IT, HUP ICT i CISEx - svoj su apel Vladi saželi u šest točaka.

To su:

1. Predvidivost i alokacije

Traže da tvrtke znaju unaprijed kad mogu očekivati natječaje u 2024. i narednim gidinama, kao i kriterije za prijavu, uvjete za partnerske institucije te troškove prijave

2. Brzina

Da se brzina evaluacije prijava na natječaje mora pratiti brzinu kojom se inovacije razvijaju i tehnologija mijenja

3. Koncept upravljanja strategijom ne smije još dugo ostati nedefiniran

Glavna koordinacijska tijela za pojedino tematsko prioritetno područje (Tematska inovacijska vijeća – TIV) trebala su početi s aktivnostima i pripremama za provedbu čim je donesena odluka o područjima i relevantnim ciljevima

4. Strategija je živ dokument

Prioriteti se tijekom realizacije strategije redefiniraju i prilagođavaju kako bi odražavali stvarni potencijal za istraživanje, razvoj i inovacije. Potrebna su redovita suradnja, razmjena znanja i anketiranje tvrtki kako bismo znali što je aktualno na tržištu – gdje gađati

5. Strukovna udruženja nastavljaju s cjelovitim pristupom

Naš daljnji angažman s gospodarstvom ne uključuje samo pitanja oko dodjela potpora i natječaja, već i rad na što boljem učinku strategije – identificiranje stvarnih potreba tvrtki kako bi se konkretiziralo ono što je u Strategiji navedeno okvirno

6. Bottom-up pristup

Nova vertikala unutar S3 Digitalni proizvodi i platforme nastala je suradnjom i zajedničkim djelovanjem svih strukovnih udruženja i to je primjer koji treba slijediti i kod donošenja drugih strateških dokumenata za gospodarstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:37