Novo otkriće

Istraživanje potvrdilo: ulje račića krila je rješenje za masnu jetru

Istraživanjem je ustanovljeno da ulje račića krila ima pozitivan učinak u ublažavanju ove bolesti kod čak 75 posto oboljelih
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Zagrebačka kompanija Almagea provela je pilot istraživanje o primjeni dodataka prehrani kod bolesnika s nealkoholnom masnom bolesti jetre od kojeg u Europi boluje čak 23,1 posto ljudi.

Istraživanjem je ustanovljeno da ulje račića krila ima pozitivan učinak u ublažavanju ove bolesti kod čak 75 posto oboljelih.

Rezultati su posebno važni jer je u Hrvatskoj konzumacija ribe veoma niska, a riba i morski plodovi najvažniji su izvor omega-3 masnih kiselina. Dobiveni rezultati pokazuju potrebu za dodatnom primjenom omega-3 masnih kiselina u rizičnoj populaciji, poglavito kod osoba koje su pretile ili imaju neke od komponenti metaboličkog sindroma kao što su: visok krvni tlak, dijabetes i/ili lošu krvnu sliku, posebno povišena koncentracija triglicerida, ukupnog i LDL kolesterola), istaknula je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

- Mi i dalje zaostajemo za svjetskim trendovima. Dok se kod nas ljudi više oslanjaju na riblja ulja, vani ipak raste popularnost ulja račića krila – istaknula je direktorica kompanije,Bojana Mamić.

Njihov dodatak prehrani Almagea® KRILL OIL CARDIO+ jedini je Hrvatski proizvoda ove kategorije, a kako pojašnjava direktorica na našem tržištu trenutno prevladavaju proizvodi na bavizi omege 3.

Proizvod je rezultat suradnje s norveškom tvrtkom Aker BioMarine - liderom na području ubiranja i prerade račića krila u ulje s visokim sadržajem bioaktivnih supstanci.

- Iako trenutno poslujemo isključivo na domaćem tržištu, nadamo se da će rezultati ovog istraživanja pozitivno utjecati i na naše daljnje širenje. Plan nam je u narednim godinama svoj proizvod plasirati i u susjedne zemlje – zaključila je direktorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:07