Stanje na svjetskim tržištima

Investitore zabrinuo najveći pad kineskog izvoza u dvije godine, strah ih je usporavanja

Pad cijena dionica posljedica je izvješća prema kojemu je kineski uvoz u prosincu prošle godine pao za 7,6 posto
Njujorška burza
 Brendan McDermid/File Photo / REUTERS

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer je ulagače uznemirio najveći pad kineskog izvoza u posljednje dvije godine, što je potaknulo bojazni od bržeg nego što se očekivalo usporavanja rasta kineskog, ali i globalnog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao 1,7 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,70 posto, na 6.892 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,50 posto, na 10.832 boda, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.751 boda.

Pad cijena dionica posljedica je izvješća prema kojemu je kineski izvoz u prosincu prošle godine pao za 7,6 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je izvoz skliznuo 4,4 posto. To su znatno slabiji podaci nego što se očekivalo, s obzirom na to da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da je uvoz porastao za 5, a izvoz za 3 posto.

Najveći pad kineskog izvoza u posljednje dvije godine ojačao je strahovanja ulagača da je trgovinski rat između SAD-a i Kine snažno pritisnuo kinesko gospodarstvo, čiji se rast već ionako posljednjih godina usporavao.

Kineske su vlasti lani uvele niz mjera za poticanje rasta, od ubrzanja investicija u infrastrukturu do smanjenja obveznih rezervi banaka kako bi mogle više kreditirati građane i kompanije, no trgovinski sukob sa SAD-om ostavio je, čini se, dublje ožiljke nego što se očekivalo.

Stoga se ulagači nadaju da će Kina i SAD uskoro postići trgovinski dogovor.

Nakon što je u Pekingu prošloga tjedna završen prvi ovogodišnji krug trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine na nižoj razini, do kraja ovoga mjeseca zamjenik kineskog premijera Liu He vjerojatno će doći u Washington na nastavak pregovora.

Podizanje pregovora na višu razinu podržava nadu ulagača u dogovor Washingtona i Pekinga u zadanom roku do 2. ožujka, premda analitičari kažu da su dvije strane i dalje vrlo udaljene u vezi zahtjeva SAD-a za strukturnim reformama u Kini, uključujući prava intelektualnog vlasništva i prisilnog transfera tehnologije.

Europski su ulagači suzdržani i zbog toga što bi u utorak britanski parlament trebao glasovati o Brexitu, a vrlo je neizvjesno kakva će biti odluka. Zbog svega toga, jutros je i američki S&P 500 terminski indeks u minusu 0,8 posto, što pokazuje da bi na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu cijene dionica mogle pasti.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,45 sati bio u minusu 1 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u mjesec i pol dana. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:39