Negativni utjecaj na BDP

Investicijska banka Goldman Sachs predviđa novu eskalaciju globalnog trgovinskog rata

Prema njihovim navodima trenutno postoji 60 posto šanse da SAD uvede nove namete od 10 posto
Ilustracija: grane ekonomije i proizvodi kojima će naškoditi trgovinski rat, u sredini Donald Trump i Xi Jinping
 Aly Song / James Glover / Thomas Peter / Kevin Lamarque / Reuters / Profimedia, Alamy

Investicijska banka Goldman Sachs iznijela je svoja očekivanja o mogućoj eskalaciji trgovinskog rata SAD-a s Kinom, ali i Meksikom.

Prema njihovim navodima trenutno postoji 60 posto šanse da SAD uvede nove namete od 10 posto preostalih 300 milijardi dolara kineskog uvoza.

Prošli mjesec, američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se tarife na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara povećati s 10 posto na 25 posto. Washington je sada počeo istraživati hoće li i dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza biti podložno carinama.

Osim toga dali su svoj osvrt i na novo uvođenje carina na meksičke proizvode u kojem iznose da trenutno postoji 70 posto šanse da Trump uvede carine od 10 posto na 5 posto robe iz susjedne zemlje.

Kako navodi CNBC, analitičari investicijske banke, zbog svih predviđanja ujedno strahuju od pada američkog BDP u drugoj polovici godine. Očekuju smanjenje za oko 0,5 postotnih bodova, ali uz to očekuju da će ipak doći do umjerenog povećanja u 2020. godini kada se ukinu carine i stabiliziraju ostali financijski uvjeti.

U bilješci je predviđeno da će povećanje trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije, zajedno s rastućim napetostima između SAD-a i njezinih susjeda na jugu, vjerojatno utjecati na rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:46