ZANIMLJIV PROJEKT

Investicija teška 100 milijuna kuna: Marina Kaštela gradi tehnološki park na prostoru bivše tvornice Adriachem

Ideja je sagraditi dva objekta unutar kojih bi se proizvodila, gradila i opremala plovila dužine do 40 stopa

Josip Berket

 Tomislav Krišto/CROPIX

U sljedeće tri godine Marina Kaštela planira investirati u rekonstrukciju više od 100 milijuna kuna. Riječ je o proširenju projekta, odnosno rekonstrukciji sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji. Ulagat će se u podizanje standarda i kvalitete usluge marine.

Investicije, prema riječima Josipa Berketa, vlasnika tvrtke Marine Kaštela, uključuju rekonstrukciju zgrade u kojoj je recepcija, rekonstrukciju parkirališnog prostora, gradnju i ugradnju novih pontona...

Nove okolnosti

- Ne radi se o širenju izvan koncesijskog područja, već će se investirati u postojeću marinu. Prioritet u rekonstrukciji imat će stariji dijelovi marine, uključujući i dovršetak investicija u servisnu zonu, a planiramo nabaviti novi travel lift nosivosti 240 tona.

Također, investirat će se u novu rivu koja će imati i spremište za otpadne vode, odnosno takozvane crne tankove u koje će jahte prazniti spremnike koji će biti priključeni na sustav Eko kaštelanski zaljev. Uglavnom investiramo u podizanje ekološkog standarda i standarda usluga - pojašnjava Josip Berket, osnivač i vlasnik tvrtke Marine Kaštela.

Investicije su, istaknuo je Berket, nužne kako bi se Marina Kaštela prilagodila novim okolnostima jer je činjenica da na našu stranu Jadrana dolaze brodovi sve većih dimenzija koji zahtijevaju veće standarde usluga.

Tvrtka Marine Kaštela priprema i zanimljiv projekt na području bivšeg Adriachema koji je tvrtka preuzela prije sedam, osam godina. Riječ je o tehnološkom parku na zemljištu površine 33 tisuća četvornih metara, vrijednom nešto više od pet milijuna eura.

Projekt tehnološkog parka izveo bi se u tri faze. Prema objašnjenu Ivone Smoljić, direktorice tvrtke marine Kaštela, on podrazumijeva gradnju dva proizvodna objekta s popratnim sadržajima unutar kojih bi se na jednom mjestu proizvodila, gradila i opremala plovila dužine do 40 stopa.

- Projekt tehnološkog parka objedinio bi sve pripadajuće sadržaje i prateće djelatnosti, od radionica za pojedine faze gradnje i opremanja, stolarske pogone, pogone za izradu plastike, pogone za razvoj elektroničkih proizvoda, pogone unutar kojih se planira i 3D printanje dijelova od karbonskih vlakana te sadržaje poput vanjskih parkirališta za plovila i automobile, prezentacijskih površina, do pratećih sadržaja za zaposlenike - kaže ona.

Gradit će se, kaže ona, prema suvremenim standardima zaštite okoliša, a hale će biti namijenjene proizvodnom nautičkom sektoru, što podrazumijeva proizvodnju i opremanje manjih plovila.

Sve veće zanimanje

S obzirom na sve veći interes za gradnju, opremanje i preinaku refit plovila, već u prvoj godini nakon realizacije prve faze projekta cilja se zaposliti gotovo 100 novih, obučenih radnika.

- Ovaj bi projekt svakako morao privući niz malih poduzetnika čiji su poslovi vezani uz gradnju i opremanje plovila vezanih uz nautički sektor - smatra Ivona Smolić.

Iz razgovora s njom može se naslutiti da u realizaciji projekta Marina Kaštela računa na novac iz fondova EU te da realizacija umnogome ovisi o vrsti i ishođenju dozvola te o provedbi postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata za okoliš.

Ideja je, ističe ona, zaposliti više radnika, prije svega lokalnog stanovništva, koji bi se educirali kao brodogradilišni kadar, a s obzirom na sve veće zanimanje za gradnju, opremanje ili pak refit takve vrste plovila, već u prvoj godini otvorilo bi se do 80 novih radnih mjesta, kako zaposlenika koji bi izravno radili u proizvodnji, tako i vanjskih kooperanata koji bi bili vezani uz proces gradnje i/ili opremanja plovila.

Za Uskrs je došlo više nautičara iz Slovenije i Austrije

Što se tiče ovogodišnje sezone, Josip Berket kaže da su, s obzirom na stišavanje pandemije covida-19, najave odlične, ali je primjetan određeni oprez zbog ratnog sukoba u Ukrajini te strah građana od udara inflacije. - Uskrs, koji je uvijek označavao početak nautičke sezone, protekao je sukladno s planovima i očekivanjima.

Primjetan je bio dolazak većeg broja nautičara. Riječ je uglavnom o gostima iz autodestinacija. Došli su gosti iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske, a nešto je i domaćih nautičara - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 20:02