Hrvatski duhani

Interes za proizvodnju sve veći: ‘Dokazali smo da proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj‘

Više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, ugovoreno je 16 posto više hektara površina na kojima je planirana sadnja

Polje duhana/ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, u ugovaranje nove proizvodne sezone krenuli su dva mjeseca ranije od uobičajenog, te unatoč značajnim izazovima nastavka inflacijskog rasta troškova u proizvodnji i odustajanju staračkih domaćinstava od poljoprivredne proizvodnje, bilježe povećan interes ratara za proizvodnju duhana.

Nešto više od mjesec dana do formalnog kraja sezone ugovaranja, Hrvatski duhani već imaju ugovoreno 16 posto više hektara u odnosu na prošlu godinu, što je značajan iskorak. Povećani interes poljoprivrednika za duhan ove godine posljedica je prvenstveno činjenice da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj za što je upravo zaslužan BAT. Siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus BAT-a na održivost proizvođača, osiguravaju kooperantima u sustavu Hrvatskih duhana kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost I otkupna cijena kontinuirano raste - u protekle dvije godine je povećana preko 50 posto, iako otkupna cijena duhana nije podložna oscilacijama poput žitarica i drugih ratarskih kultura.

image

Aleksandra Grigić, predsjednica uprava Hrvatskih duhana

Bat/

- Iza nas su izazovne godine značajnog povećanja troškova proizvodnje, ali i vremenskih nepogoda koje su najveći krivac za pad proizvodnje duhana. No, ono što je važno je da smo sve te izazove uspješno prošli zajedno s našim kooperantima te smo dokazali da proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj. Želimo povećati proizvodnju duhana ne samo u Podravini i Slavoniji već i u drugim krajevima Hrvatske, a interes proizvođača koji imamo ove godine nas ohrabruje - izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica uprave Hrvatskih duhana.

Dodaje da su ponosni što proizvođači prepoznaju da je njihov fokus dugoročna održivost i profitabilnost proizvođača. Smatra da je činjenica da su to uspjeli osigurati u vrlo izazovnom razdoblju najbolji dokaz da proizvođači mogu imati povjerenja u njih u svakoj situaciji.

Rast ugovorenih površina posljedica je povećanja površina pod duhanom kod postojećih proizvođača, ali i povećanog interesa novih poljoprivrednika koji su se bavili drugim ratarskim kulturama, za proizvodnju duhana.

Ugovaranje nove sezone prati i velik broj upita ratara za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju: od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60 posto površina pod duhanom.

image

Igor Švarc, rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima

Matija R./

- Počeli smo s ugovaranjem nove sezone dva mjeseca ranije nego lani, jer smo i na taj način htjeli pokazati proizvođačima da smo proaktivni i da im i ove godine nudimo nastavak rasta otkupne cijene i stabilnost u proizvodnji. Vjerujemo da je to važna poruka u poljoprivredi u ovim dosta izazovnim godinama. Nastavljamo i s investicijama vezanima uz podizanje produktivnosti proizvodnje duhana kroz različite mjere, a posebno bih naglasio važnost podrške naših agronoma na terenu, koji su prošle sezone, u suradnji s poljoprivrednicima, unatoč lošim vremenskim uvjetima pomogli ostvariti jako dobre prinose - rekao je Igor Švarc, rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:38