GDJE NAJVIŠE MUZU

Inspektori sada znaju točno tko i koliko potkrada: Nakon uvođenja eura jedna branša neopravdano povisila cijene za 126 posto

U čak 25,2 posto nadzora utvrdili su neopravdano povećanje cijena

Ilustrativna fotografija

 Mavric Pivk/Delo/Cropix

Inspektori Državnog inspektorata od 1145 nadzora obavljenih do 19. siječnja u 25,2 posto utvrdili su neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. Iz tog su broja izuzeta 163 nadzora u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju. Najveće neopravdano povećanje cijena od 126 posto inspektori su utvrdili kod frizerskih usluga.

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata od 5. siječnja, kada je Vlada donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provodi pojačane inspekcijske nadzore s ciljem utvrđivanja je li došlo do porasta cijena neposredno prije uvođenja eura. Inspektori nadzore provode temeljem Zakona o Državnom inspektoratu, Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, Zakona o zaštiti potrošača te Zaključka Vlade.

Od ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 659 inspekcijska nadzora i to: 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima. U 87 slučajeva utvrdila je nepoštenu poslovnu praksu neopravdanog povećanja cijena od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.

Prosječno neopravdano povećanje cijena usluga je 20 posto, a u pojedinim slučajevima povećanja dosežu i 126 posto. Tako je primjerice inspekcijskim nadzorom utvrđeno povećanje fotografskih usluga od 57 %, pojedinih frizerskih usluga od 126 %, usluge privatnog parkiranja od 25 %, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 % i sl.

U trgovini na malo prosječno je utvrđeno neopravdano povećanje od 17 % za kontrolirane proizvode nakon 31. prosinca 2022. godine, primjerice za pileće i pureće meso, suhomesnate proizvode, vodu, sok, jaja, konditorske, mliječne proizvodi, hranu za životinje, konzervirano povrće.

Isto tako, u trgovini na malo pekarskim proizvodima, bilježi se i dalje povećanje cijena kako kruha tako i ostalih pekarskih proizvoda i to prosječno do 15 %, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30%.

Turistički inspektori obavili su 486 inspekcijska nadzora od čega su u 161 inspekcijskom nadzoru (33,1%) utvrdili neopravdano povećanje cijena ugostiteljskih usluga. U 72.6 % okončanih inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno neopravdano povećanje cijena, poslovni subjekti su tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora vratili maloprodajne cijene na visinu maloprodajnih cijena na dan 31. prosinca 2022. godine.

Kako su izvijestili iz Državnog inspektorata u okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3.009.950,55 kn).

image

Davor Filipović

Goran Mehkek/Cropix

Filipović: ‘I Tommy ide na ‘bijelu listu‘ s 80 proizvoda‘

Ministar gospodarstva Davor Filipović pohvalio se kako je i treći maloprodajni lanac odlučio dostaviti podatke o cijenama svojih proizvoda. To znači da su se tri trgovačka lanca, Konzum, KTC i Tommy, odlučila priključiti mehanizmu za praćenje cijena 80 proizvoda, od njih deset od kojih se to traži.

"Trgovački lanac Tommy je odlučio dostaviti Ministarstvu sve podatke koje smo zatražili, tako da se oni pridružuju Konzumu i KTC-u kao primjeri onih trgovačkih lanaca koji cijene hrvatske građane i potrošače, i s njima ćemo sljedeći tjedan održati sastanak da dogovorimo mehanizam za praćenje cijena kako bi naši građani mogli uspoređivati cijene u trgovačkim lancima. Mi ćemo formirati mehanizam za praćenje cijena. Oni koji se ne odazovu ovoj akciji, građani će se, vjerujem, znati odrediti prema njima, kao i prema trgovačkim lancima koji zasad pokazuju visoku razinu korektnosti ", rekao je ministar Filipović i pozvao ostale maloprodajne lance da se priključe ovoj inicijativi.

Kako doznajemo, bez obzira što su ova tri maloprodajna lanca odlučila dostaviti cijene i oni će i nadalje tražiti preciziranje o kojim se točno artiklima radi te jasno utvrđivanje provedbenog mehanizma.
Iz najvećeg dalmatinskog trgovačkog lanca Tommya potvrdili su nam da će dostaviti cijene te da će sudjelovati u izradi mehanizma za praćenje cijena.

„Od Ministarstva smo dobili predloške za slanje podataka, te se nadamo da ćemo dodatna pojašnjenja i preciziranje provedbe dobiti na sastanku u Ministarstvu koji je planiran naredni tjedan, a na koji smo pozvani“, otkrio je Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacijaTommy-a.

image

Oleg Butković

/Cropix

Butković: ‘Neki su se urazumili‘

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izjavio je u petak kako vjeruje da će i ostali trgovački lanci uz tri koji već jesu, dostaviti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja podatke o cijenama svojih proizvoda.

Na pitanje novinara uoči sjednice Vlade kada će Vlada predstaviti "arsenal o kojem je pričao premijer vezan uz rat s trgovcima i ograničavanje cijena", Butković je kazao kako su neki trgovci pristali dostaviti podatke, kako ima pomaka i vidjet će se kako će se situacija razvijati.

Upitan je li indikativno što su sva tri lanca koja su pristala dati podatke hrvatski lanci odgovorio je da ne zna, odnosno da je "ispalo tako".

"Oni koji su pametni i koji žele dobro sebi i građanima, to su učinili. Učinit će vjerojatno i drugi, samo će trebati malo vremena", rekao je.

Novinari su ministra pitali i zašto Vlada traži podatke od trgovaca, a imamo Državni zavod za statistiku (DZS) koji prati cijene.

"Mislim da je odgovornost trgovaca da to dostave. Zato što oni dižu cijene i neki od njih su napravili jednu lošu sliku i idu na štetu građana. Njihova je dužnost da to dostave", kazao je Butković.

Butkovića su novinari pitali i da prokomentira nove podatke Državnog inspektorata koji su pokazali da četvrtina poslovnih subjekata u kojima je napravljena analiza je povećala cijene, prosječno za 20 posto, a ide i do 126 posto.

Naime, Državni inspektorat je danas objavio da je do 19. siječnja obavio ukupno 1.145 nadzora, pri čemu je u 25,2 posto njih, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163), utvrđeno neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022.

"Neki su se urazumili"

Butković je rekao kako je Vlada svjesna problema i ne bježi od njega.

"O njemu dosta govorimo i radimo, zato idu sve ove stvari koje se događaju u posljednje vrijeme. Neki od tih aktera su se urazumili, mnogi nisu, a na Vladi je da radimo stvari da pokušamo to sve vratiti u normalu", rekao je.

"Smisao i intencija Vlade nije da proganja bilo koga. Donijeli smo mjere kad je to trebalo, pomogli svima horizontalno. Nismo gledali tko gdje pripada, je li netko hrvatski ili strani poduzetnik. To je sada jedna utakmica u kojoj svi trebaju imati razumijevanja. I Vlada, a ona ga ima, ali i trgovci na koje se to odnosi", kazao je Butković napominjući kako Državni inspektorat radi svoj posao.

Na pitanje kako komentira to što pravni stručnjaci kažu da će svi koji imaju obrazloženje zašto su povećali cijene moći na sudu srušiti kazne, rekao je da to ne može komentirati.

Upitan boji li se Vlada sudskih procesa, rekao je kako se nema čega bojati, jer radi svoj posao štiteći građane.

Kazao je i kako vjeruje da će se ostali trgovci odazvati i dostaviti podatke. Kazao je da konkretnog roka nema, no kako se radi na tome da se stvar ubrza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:58