Drvna industrija u zastoju

Inicijativa drvoprerađivača prema HEP-u, traže odgodu plaćanja struje na 100 dana

HEP bi produljenjem dospijeća računa amortizirao učinke krize u drvnoj industriji
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX

Domaći drvoprerađivači okupljeni u klasteru Hrvatska drvna industrija i sektorskim udrugama Hrvatske gospodarstvene komore i Hrvatske udruge poslodavaca zatražili su s današnjeg on-line skupa odgodu plaćanja struje na 100 dana zbog otkazivanja brojnih poslova uslijed širenja epidemije koronavirusa.

– Sada treba rasteretiti proizvodnju kako bi ona ipak funkcionirala i koliko-toliko punila proračun, stoga sam predložio da i HEP produljenjem dospijeća računa amortizira učinke krize u drvnoj industriji – izjavio je za direktor Spin Valisa iz Požege Zdravko Jelčić za portal Drvo&namještaj. Jelčić je potvrdio kako spomenuti zahtjev prema HEP-u podržavaju svi drvoprerađivački okupljeni oko klastera, HGK i HUP-a.

Drvoprerađivači su se složni i oko ocjene da su dosadašnje Vladine mjere pomoći gospodarstvu kako bi se ublažile štetne posljedice širenja koronavirusa na gospodarstvo pogođene i dobrodošle. Pozdravljaju, među ostalim, osiguranje minimalne plaće za radnike u tvrtkama čije je poslovanje izravno pogođeno koronavirusom, kredite za likvidnost i odgodu plaćanja preuzete drvne sirovine od Hrvatskih šuma.

- Produljeni su rokovi plaćanja drvne sirovine na 100 dana preko Hrvatskih šuma, a sada isto dospijeće računa u roku od 100 dana tražimo i od HEP-a – poručio je u ime Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Ivić Pašalić.

Drvoprerađivači su s današnjeg on-line skupa podsjetili premijera Plenkovića i ministra Ćorića na svoj zahtjev za korištenjem domaćih drvnih goriva u HEP-ovim objektima, jer slični energetski miks, ističu, rade i druge države. Na taj način, napominju drvoprerađivači, povećava se uporaba obnovljivih izvora energije te smanjuju visoke zalihe peleta i briketa koje su već prešle preko 80 tisuća tona.

- Cilj je dugoročno potrošiti barem 50 posto drvnih goriva u našoj državi te tako sačuvati radna mjesta u ruralnim područjima, gdje se drvna goriva uglavnom i proizvode – poručeno je s on-line skupa drvne industrije.

Kada je u pitanju trenutna situacija u ovom dijelu gospodarstvu, proizvodnja je, prema navodima portala Drvo&namještaj, u svim poduzećima znatno usporena ili je u zastoju. Proizvođači peleta imaju puna skladišta, a u posljednjih tjedan dana talijansko tržište se probudilo s blagim narudžbama.

Proizvođači namještaja, prema spomenutome izvoru, uglavnom završavaju stare narudžbe i rade proizvode za skladište. Uz pad proizvodnje, veliki su problemi sa distribucijom, odnosno transportom proizvoda, kao i sa dopremom repromaterijala sirovina, iako se isporuke Hrvatskih šuma za sada generalno ocjenjuju kao pravovremene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:13