Hrvatski jednorog

Infobip preuzima američkog konkurenta za 300 milijuna dolara

Vlasnik OpenMarketa dioničarima potvrdio da je ugovor potpisan te da posao još samo trebaju odobriti američki regulatori
Vlasnici Infobipa
 Srecko Niketic/Cropix

Infobip, prvi hrvatski startup jednorog, od američke korporacije Amdocs kupuje za 300 milijuna dolara platformu za slanje SMS poruka OpenMarket. Ugovor o prodaji je potpisan. No, prodaju još trebaju odobriti američki regulatori. Infobipu je ovo prva akvizicija uopće i predstavlja veliki iskorak na američkom tržištu gdje u iduće tri godine želi napraviti IPO.

Shuky Sheffer, predsjednik i izvršni direktor korporacije Amdocs, vlasnika OpenMarketa, potvrdio je tu informaciju u obraćanju dioničarima povodom objave tromjesečnih financijskih rezultata.

"Amdocs se planira dalje fokusirati na 5G i cloud poslovanje tako da smo potpisali ugovor za izlazak iz vlasništva nad OpenMarketom za približno 300 milijuna dolara u gotovini s tvrtkom Infobip, kompanijom u kojoj je One Equity Partners glavni institucionalni investitor te smo s time izašli iz svih segmenata koji nam nisu temeljno poslovanje", kaže Sheffer.

U Infobipu su potvrdili investiciju.

"Možemo potvrditi da je potpisan ugovor o kupnji tvrtke OpenMarket s prodavateljem, tvrtkom Amdocs. U ovom trenutku čekamo konačne detalje, a više informacija objavit ćemo danas tijekom dana", kaže Andrej Mendaš iz Infobipa.

OpenMarket se bavi sličnim poslom kao i Infobip. Riječ je o cloud platformi za slanje SMS-a, MMS-a, RCS-a i kratkih kodova. Kompanija, koja zapošljava oko 300 radnika na šest lokacija u SAD-u, Meksiku, Velikoj Britaniji, Australiji i Indiji te ima prihod od oko 200 milijuna dolara. Prema dostupnim podacima, OpenMarket ima pristup do više od tri milijarde korisnika i šest milijardi uređaja diljem svijeta, a njegove usluge koristi više od 400 kompanija. Sjedište tvrtke je u Seattleu.

Infobip je lani imao prihod od 602 milijuna eura uz rast od 38 posto. Trenutačno hrvatska kompanija broji više od 2500 zaposlenika na šest kontinenata te i dalje raste. U kompaniju je ljetos 200 milijuna dolara uložio investicijski fond One Equity Partners, koji je pri tome procijenio vrijednost hrvatske kompanije na više od milijardu dolara.

Plan Infobipa je da do 2023. godine izađe na burzu u New Yorku, kroz širenje na američko tržište i akvizicije, te je prije svega dva tjedna upravo zbog toga dobila i dva nova člana uprave: za prihode Gregora Potočara i za transformaciju i ljudske resurse Aleksandra Raića. Prvi je u Infobip prešao iz SAP-a, a drugi iz Croatia Osiguranja i Teve. S tim tempom rasta Infobip bi u idućih nekoliko godina trebao postati najveća hrvatska kompanija, veća od Ine i Fortenove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:55