Kredit i akvizicija

Infobip povukao još 500 mil. dolara kapitala i preuzeo tvrtku Peerless Network

Svježim kapitalom tvrtka iz Vodnjana napravila četvrtu akviziciju. Kupila vodeći američki virtualni telekom Peerless Network čiji su korisnici Fortune500 kompanije

Roberto Kutić, Silvio Kutić i Izabel Jelenić, osnivači i direktori Infobipa

 Infobip

Infobip, prvi hrvatski startup jednorog preuzeo je jednog od najvećih američkih virtualnih telekom operatera Peerless Network. Riječ je o kompaniji koja mimo tradicionalnih velikih operatera u SAD-u nudi povoljno telefoniranje i popratne usluge. Vrijednost akvizicije nije objavljena. Ovo je četvrto Infobipovo preuzimanje nakon što je domaća tvrtka kupila američki OpenMarket, hrvatsku Shift franšizu i irsku tvrtku Anam Technologies.

Silvio Kutić, direktor i suosnivač Infobipa kaže da preuzimanjem Peerless Networka skraćuju planirano međunarodno širenje za nekoliko godina.

- Ovo je vrlo pozitivna stvar za Infobip gledajući s financijske, strateške i operativne strane, jer nam omogućuje još jači rast poslovanja u SAD-u, što je u skladu i sa strategijom Peerless Networka - kaže Kutić.

Nova runda financiranja

Nova akvizicija zanimljiva je i zbog nove runde financiranja. Infobip je prije ove kupovine podigao kredit od 500 milijuna dolara ili 3,25 milijardi kuna od kreditnih fondova pod upravljanjem Ares Management Corporationa i fondova pod upravljanjem BlackRocka. Financijski savjetnik bio mu je Morgan Stanley.

U Infobipu kažu da im je kredit potvrda da su ušli u ekskluzivnu skupinu renomiranih tehnoloških tvrtki visokog rasta i velike vrijednosti, koje koriste sličan oblik financiranja. Na naš upit nisu pak željeli ući u detalje i uvjete financiranja. No, ističu da ne postoji mogućnost pretvaranja duga u vlasnički kapital.

- To je Infobipova druga runda vanjskog financiranja, nakon značajnog strateškog ulaganja društva za kapitalna ulaganja One Equity Partners u visini od ukupno 300 milijuna eura iz druge polovice prošle godine, a sad smo se odlučili na kreditni aranžman, jer su za taj model financiranja na tržištu izrazito povoljni uvjeti, cijena takvog financiranja, kao i brzina njegove realizacije - tumače u Infobipu.

Procjenjuje se da je riječ o jednom od ključnih financijskih poteza kompanije pred najavljeni IPO na burzi u New Yorku koji je inicijalno planiran za kraj 2022., odnosno najkasnije za siječanj ili veljaču 2023. godine.

Infobip, koji je razvio globalnu cloud komunikacijsku platformu, a koju je prije desetak dana Juniper Research proglasio najboljom na svijetu, ispred konkurenata poput Twilija i Sincha te niza drugih velikih svjetskih igrača poput Tata Communicationsa i Mavenir Systemsa, do sada i nije imao praksu objavljivati vrijednosti svojih preuzimanja. Iznimka je bilo jedino lanjsko preuzimanje američke kompanije OpenMarket za 300 milijuna dolara.

Četvrta akvizicija

Nakon toga čelnik kompanije, Silvio Kutić, izjavio je da je prihod Infobipa u 2020. godini premašio milijardu dolara.

Precizirao je da je lani ukupan prihod Infobipa skočio 57 posto na 1,25 milijardi dolara ili 7,74 milijarde kuna. Usporedbe radi, riječ je o većem prihodu nego ga je te godine imao Hrvatski telekom.

Ove godine Infobip je nastavio s akvizicijama. Preuzeo je splitsku konferencijsku franšizu Shift, a zatim i vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge, irski Anam Technologies. Ni za te transakcije nije objavljena vrijednost.

Peerless Network, koji je osnovan prije 13 godina, specifičan je što na američkom tržištu velikim kompanijama nudi izravne konekcije do korisnika po najpovoljnijim tarifama. Tvrtka je razvila vlastitu mrežu za telefoniranje koju koriste Fortune500 kompanije. Pokriva 93 posto populacije u SAD-u, a ima operacije i u Kanadi i Velikoj Britaniji.

- Peerless ima više od 4500 interkonekcija u 49 američkih saveznih država i promet od devet milijardi mjesečnih minuta u preko 200 tržišta, a objedinjena rješenja Peerlessa i Infobipa moći će obraditi više od 30 milijardi mjesečnih korisničkih interakcija kroz cijeli spektar komunikacijskih kanala, u više od 190 zemalja diljem svijeta - pojašnjavaju u Infobipu.

K tome, Peerless, kao i Infobip, razvija se kao cloud komunikacijska platforma pa će njegovom integracijom hrvatska tvrtka značajno osnažiti svoju ponudu glasovnih rješenja u cloudu.

- Zajedno ćemo ponuditi tvrtkama i ljudima diljem svijeta naše usluge kroz uistinu globalnu mrežu potpomognutu lokalnim timovima. Naravno, cilj je pružanje najboljeg korisničkog iskustva na tržištu. Pred nama je uzbudljivo razdoblje i velike se stvari pred Infobipom tek počinju događati - kaže Kutić.

Zaključivanje transakcije očekuje se tijekom iduće godine. Prethodno ovu akviziciju trebaju odobriti regulatori u SAD-u.

Cilj Fortune500 korisnici

Jahn Barnicle, direktor Peerless Networka kaže da im spajanje s Infobipom otvara mogućnost skalabilnog širenja usluga, mogućnosti i ponude prema korisnicima. To za Infobip znači da će u SAD-u lakše dolaziti do Fortune500 korisnika.

- Kombinirajući našu vodeću na tržištu voice ponudu i Infobipove globalne mogućnosti razmjene poruka stvaramo snažne temelje za zauzimanje pozicije lidera u brzorastućem tržištu cloud komunikacija. Ovo preuzimanje će, između ostaloga, omogućiti Peerless Networku da pruži sveobuhvatnu podršku svojim korisnicima koji imaju poslovne potrebe izvan granica SAD-a - zaključuje Barnicle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:47