Korak prema IPO-u

Infobip pokrenuo ESOP: Hrvatski startup sad ima više od 3300 dioničara

Imamo ambiciozne planove rasta i zato mi je čast što sve zaposlenike možemo pretvoriti u naše dioničare - kaže Silvio Kutić

Silvio Kutić, suosnivač i izvršni direktor Infobipa

 Infobip

Infobip se primaknuo još jedan korak bliže burzi. Više nije samo prvi hrvatski jednorog i najveći domaći startup već i onaj s najviše dioničara. Infobip je pokrenuo vlastiti ESOP program za sve zaposlenike, njih više od 3300.

Cloud komunikacijska kompanija objavila je da će program radničkog dioničarstva primijeniti automatski i na sve buduće zaposlenike.

Silvio Kutić, suosnivač i izvršni direktor Infobipa kaže da je ESOP najvažnija inicijativa koja nagrađuje zaposlenike za njihov doprinos evoluciji tvrtke kroz kompenzaciju povrh njihovih plaća.

- ESOP je ključan dio vrijednosne ponude zaposlenika i zato mi je čast i privilegija što smo došli do točke u kojoj možemo sve zaposlenike učiniti dijelom naše priče rasta, i to kao dioničare - kaže Kutić.

Trend u IT industriji

Infobip je i prije imao ESOP, ali je upitno može li ga se tako zvati s obzirom da je bio vrlo ograničenog opsega. Vrijedio je isključivo za pojedine, ključne zaposlenike. Pricjenjuje se na njih oko 800. Sada je pak taj program postao standard na razini cijele kompanije te je uključio dodatnih 2500 zaposlenika.

ESOP (engl. Employee Stock Ownership Plan) je program kojim kompanije zaposlenicima na plaću dodaju i opciju stjecanja vlasničkog udjela. Koristi se kao forma nagrađivanja i alat za zadržavanje zaposlenika.

Iako se jednim od najuspješnijih ESOP programa u Hrvatskoj smatra onaj Podravke, ovakav je program nagrađivanja zaposlenika danas najpopularniji u IT industriji. Prema istraživanju koje smo proveli lani čak je tridesetak IT kompanija krenulo u različite ESOP programe. Prvi je to napravio Infobip, a slijedio je Nanobit dok su Rimac Automobili najavili da se kreću tim putem.

I Nanobit je prije exita napravio ESOP, ali također ograničenog opsega. Kako smo doznali lani Nanobit je alocirao 5,57 posto vlasničkog udjela za 30 posto zaposlenih u društvu. Kroz program se, kako je tada pojasnio Alan Sumina, suosnivač i izvršni direktor Nanobita nagradilo ljude koji su se pokazali ključnim za rast tvrtke kao i kao motiv za privlačenje zaposlenika izvana da dođu raditi za tvrtku, posebno u sjedište u Zagrebu.

Kod kompanija koje izlaze na burzu opcija stjecanja vlasničkog udjela obično se aktivira u pripremama za IPO. Infobip svoj IPO planira za kraj 2022., odnosno početak 2023. godine. Tada zaposlenici taman prije listanja na burzi svoje opcije pretvaraju u vlasničke udjele i time nakon IPO-a postaju "pravi" dioničari kompanije, odnosno tada mogu prodati dionice koje su tako stekli i tako ostvaruju dodatan prihod.

Treba naglasiti da postoje brojne varijacije ESOP programa. Neke kompanije takve opcije dijele zaposlenicima, a neke, kao u slučaju IT tvrtke Span koja je nedavno izašla na Zagrebačku burzu, ponudile su zaposlenicima kupnju dionica po povlaštenim uvjetima. Bez obzira za koji se model provedbe ESOP-a odlučile i tvrtkama i zaposlenicima to je u Hrvatskoj porezno isplativiji način povećanja prihod od isplate bonusa.

ESOP od 2017. godine

U Infobipu pojašnjavaju da je njihov ESOP plan osmišljen kao dodatak trenutnim paketima naknada zaposlenicima. To znači da je riječ o takozvanom opcijskom modelu ESOP-a. Infobip je taj program pokrenuo prije četiri godine. Tada se za nagrađivanje zaposlenika alociralo 10 posto udjela u kompaniji, ali cijeli taj paket tada nije raspoređen s obzirom da se ESOP primjenjivao u ograničenom obujmu.

Kutić kaže da je to potvrda da je organizacija sada u sljedećoj fazi putanje eksponencijalnog rasta.

Podsjetimo, Infobipu je prihod lani skočio 57 posto na 1,25 milijardi dolara ili 7,74 milijarde kuna.

Nakon što je u 2020. primio investiciju od 300 milijuna dolara od američkog fonda One Equity Partners i preuzeo OpenMarket za 300 milijuna dolara, ove je godine kupio splitsku konferencijsku franšizu Shift, a zatim i vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge, irski Anam Technologies. Vrijednost tih transakcija nije objavljena.

Nedavno je Infobip uzeo i kredit od 500 milijuna dolara od kreditnih fondova pod upravljanjem Ares Management Corporationa i fondova pod upravljanjem BlackRocka te je preuzeo jednog od najvećih alternativnih telekoma u SAD-u Peerless Network. Kompanija je jasno dala do znanja da će u idućem razdoblju nastaviti s preuzimanjima i spajanjima.

- Cilj nam je da osiguramo da svi budu u cijelosti aktivni u provedbi našeg ambicioznog plana rasta koji kanimo provesti u idućih nekoliko godina, jer tako će zaposlenici stvoriti vrijednost ne samo za organizaciju već i za sebe kao pojedince - kaže Kutić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:40