infobip shift konferencija

Infobip i Damir Sabol investirali u riječki robotički startup Stemi

Konferenciju Infobip Shift ove godine prati više od 13.000 posjetitelja čime je prerastao u najveću developersku konferenciju ne samo u Hrvatskoj već i u Europi
 Jure Miskovic/Cropix

Infobip i Damir Sabol investirali su u Stemi, hrvatski startup koji je razvio prvog hrvatskog edukativnog robota i koji je oko njega razvio edukacijsku platformu koja žanje dobre rezultate u SAD-u. Trojka je to objavila na jubilarnoj 10. Infobip Shift konferenciji u Zadru. Riječ je o prvoj investiciji Infobipa u neki startup dosad. Infobip je dosad primao investicije, ali sam ih nije radio.

Detalje zasad nisu željeli otkriti. Umjesto toga, u Stemiju navode da pripremaju veliko iznenađenje za kraj rujna u Zagrebu. Stemi se u posljednje vrijeme snažno angažirao na promociji znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) u obrazovanju, a u tome ga je podržao i Infobip. Usto, startup Stemi je jedan od prvih članova programa kojim hrvatski jednorog potiče mlade tehnološke tvrtke iz cijelog svijeta da koriste njegovu tehnologiju - Infobip Startup Tribea.

image
CROPIX

Konferenciju Infobip Shift ove godine prati više od 13.000 posjetitelja. U Zadru se fizički u Dvorani Krešimir Ćosić okupilo preko 3.000 posjetitelja uživo, a karte za online praćenje konferencije kupilo je njih preko 10.000. Time je ovogodišnji Shift, prvi organiziran pod Infobipom, prerastao u najveću developersku konferenciju ne samo u Hrvatskoj već i u Europi.

image
Jure Miskovic/Cropix

Ivan Burazin, član uprave Infobipa za odnose s developerima na otvaranju konferencije pohvalio se da Infobip ima globalno najbolju komunikacijsku platformu koja se prodaje po modelu usluge.

- Ove godine smo po prvi put u okrilju Infobipa. Zato se sad zovem Infobip Shift, ali smo i dalje Shift a ove se godina bavimo onim što rade programeri - rješavanjem problema - kaže Burazin.

image
Ivan Burazin


Nikola Vilic/Cropix

Na pozornicu je potom izašao Izabel Jelenić, suosnivač i glavni tehnički direktor kratko pozdravivši okupljene i poručio im da "tek počinju". Slogan je to Infobipa, koji nakon što je postao prvi hrvatski jednorog jača svoje operacije i aktivno preuzima druge tvrtke. Prvo je preuzeo američki OpenMarket, zatim hrvatsku franšizu konferencija za developere Shift, a potom i irsku tvrtku Anam Technologies. Upravo stoga se nagađa da je tržišna vrijednost prvog domaćeg jednoroga daleko nadmašila lanjskih milijardu dolara.

Kent C. Dodds, jedan je od najpoznatijih govornika u developerskim krugovima, kaže da je srž developerskog posla u rješavanju problema, ali na pametan način.

- Ključ uspjeha nije u repetitivnom hvatanju problema i njihovom rješavanju već u traženju najboljih rješenja koja će posljedično stvoriti najmanje novih problema - kaže C. Dodds.

image
CROPIX

Pri tome se osvrnuo na izjavu Elona Muska koji tvrdi da je najčešći problem pametnih inženjera da se prime u koštac s rješavanjem problema koji ne postoje. No, nije Elon jedini koji je stekao takvo životno iskustvo.

image
Kent C. Dodds
Nikola Vilic/Cropix

Programer koji sebe naziva jednim imenom Kitze kaže da je prije koju godinu dobio VC investiciju za aplikaciju za dostavu hrane. Navodi da je to tada bila egzotična usluga. Ne kao danas, kad je postalo uobičajeno naručivati hranu preko mobilnih aplikacija.

- Moj prijatelj i ja smo, kad smo dobili investiciju, od ulagača dobivali pitanja poput kako ćemo privući kupce i dostavljače, gdje ćemo skladištiti skutere za dostavu i slično, a nas dvojica smo se umjesto rješavanja tih problema bavili animiranjem polja u kojem korisnik upisuje lozinku jer se nama to činilo cool - kaže Kitze.

Navodi da ga je to naučilo jednoj od najvažnijih lekcija u životu.

- Najvažnija stvar za developera je da prati što korisnik traži, a ne da sam to pretpostavlja ili nameće zato što je to navodno trend - kaže Kitze.

Takav pristup programiranju pozdravlja i danski programer, partner u Basecampu i autor jednog od najpoznatijih programerskog okruženja na svijetu danas Ruby on Railsu, David Heinemeier Hansson. On tvrdi da je development, unatoč porastu broja programera i velikoj potražnji, paradoksalno, postao sporiji. Aplikacije se razvijaju sporije. Tumači pak da je to stoga što trendove postavljaju velike korporacije koje razmišljaju i djeluju sporo.

- Developerima treba omogućiti da brzo mogu napraviti aplikacije bez mnogo VC kapitala. Zato se treba boriti protiv monopola BigTech kompanija, ali treba biti pametan oko toga. Tu borbu danas mogu izvolijevati samo države, kao što je Južna Koreja pokazala donijevši zakon protiv Applea i Googlea i ponudila developerima alternativu u naplati svojih aplikacija - kaže Heinemeier Hansson.

image
Jure Miskovic/Cropix

Ovogodišnji Infobip Shift, koji se održava u utorak 7. rujna i srijedu 8. rujna, okupio je čelne ljude iz Amazona, Googlea, Microsofta, Ubera i SAP-a. Predavanja pak drži 60-tak vrhunskih predavača među kojima su Kent C. Dodds, zatim suosnivač Basecampa i autor Ruby on Railsa David Heinemeier Hansson te austrijska znanstvenica i osnivačica najveće gaming programerske konferencije u Austriji, Johanna Piker, a koju je usto Forbes stavio na popis "30 Under 30".

Marin Tomičić, voditelj Infobip Shift konferencije kaže da ih je poslužila sreća što se tiče epidemioloških mjera. No, da su u startu konferenciju zamislili kao hibridu.

- U startu smo računali da ćemo imati i posjetitelje koji će nas pratiti preko interneta, iako smo sve napravili da imamo i fizičko događanje u Zadru - kaže Tomičić.

Prije Infobip Shifta, kompanija je organizirala i internu konferenciju za svoje programere. Sada, u utorak i srijedu pak konferencija je otvorena i za javnost.

Na početku konferencije je osnivač Shifta Ivan Burazin otkrio i problem koji su oni kao organizatori trebali riješiti. Kaže da su Shiftovi postali poznati po partyjima i da ih je to nečemu naučilo.

- Prije bi počinjali Shift u devet sati ujutro, ali nakon partyja nitko ne bi došao, i tako je bilo do podneva. Zato sad konferenciju započinjemo u 11 sati i sve je dupkom puno - našalio se Burazin dobro ilustriravši glavnu temu ovogodišnje konferencije - rješavanje problema - inače, svakodnevan posao developera.

Medijski pokrovitelj jubilarne 10. Infobip Shift konferencije u Zadru je Hanza Media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 05:08