PROCJENA EUROSTATA

Inflacija u eurozoni naglo ubrzala, dosegla je novu rekordnu razinu! Cijene hrane i energije i dalje rastu...

Ilustrativna fotografija

 Daniel Leal/Afp

Inflacija u eurozoni u srpnju je naglo ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 8,9 posto, poduprta kontinuiranim rastom cijena energije i hrane, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

Rast potrošačkih cijena u 19 zemalja eurozone, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je na godišnjoj razini snažno ubrzao, na 8,9 posto, s 8,6 posto u lipnju, pokazuje prva procjena europskog statističkog ureda.

Glavni razlog snažnog ubrzanja i dalje je skok cijena energije, poduprt ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju te neizvjesnostima u vezi opskrbe plinom.

Cijene energije u mjesecu na izmaku u eurozoni su tako bile za 39,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 42-postotnog rasta u lipnju.

Izrazito i dalje rastu cijene hrane, pa su tako u srpnju bile za 11 posto više nego u istom razdoblju lani, a u gotovo istom su postotku uvećane i mjesec dana ranije, pokazuje prve procjene Eurostata.

Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, godišnja inflacija ubrzala je na pet posto u srpnju, sa 4,6 posto u mjesecu ranije.

Baltičke zemlje s inflacijom iznad 20 posto

Najviše godišnje stope inflacije u srpnju su bilježile baltičke zemlje, a najvišu je ponovno imala Estonija, od 22,7 posto. U Latviji i Litvi dosežu 21 odnosno 20,8 posto.

Polovina zemalja u eurozoni ima dvoznamenkaste godišnje stope inflacije, a u rasponu od 10 do 20 posto najvišu bilježi Slovačka, od 12,8 posto.

Blizu su i Slovenija, Nizozemska i Grčka, s inflacijom od oko 11,6 posto.

Inflaciju nižu od 10 posto imaju Irska, od 9,6 posto i Portugal, od 9,4 posto. Slijede Luksemburg i Austrija, s rastom potrošačkih cijena od 9,3 posto na godišnjoj razini.

Njemačka i Italija, prvo i treće po veličini gospodarstvo i važni hrvatski trgovinski partneri, bilježe inflaciju od 8,5 odnosno 8,4 posto, pokazuju prve procjene.

Najnižu pak inflaciju ima Malta, od 6,5 posto, pokazuju najnovije tablice Eurostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 01:04