SAVJET HNB-a

Inflacija se ubrzala na 9,4 posto, no pooštravanje uvjeta financiranja za sada se ne prelijeva na kamate

Statistički pokazatelji za početak drugog tromjesečja upućuju na neznatno slabiji intenzitet rasta BDP-a u odnosu na početak godine

Guverner Boris Vujčić

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Inflacija potrošačkih cijena u travnju je ubrzala na 9,4 posto, ponajviše zbog rasta cijena energije i hrane, a pooštravanje uvjeta financiranja za sada se ne prelijeva na kamatne stope na kredite, ističu u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima i financijskoj stabilnosti, usvojio godišnje izvješće HNB-a za 2021. te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"Rast realnog BDP-a znatno se ubrzao u prvom tromjesečju 2022., a raspoloživi statistički pokazatelji za početak drugog tromjesečja upućuju na neznatno slabiji intenzitet rasta u odnosu na početak godine", ističu iz središnje banke.

Dodaju kako je i rast zaposlenosti i nominalnih plaća također usporio u odnosu na početak godine.

"Inflacija potrošačkih cijena ubrzala se sa 7,3 posto u ožujku na 9,4 posto u travnju, ponajviše zbog rasta doprinosa energije i hrane, pri čemu je vidljiva sve veća rasprostranjenost rasta cijena po skupinama proizvoda i usluga", navodi se u priopćenju na internet stranicama HNB-a.

Kako nadalje ističu iz središnje banke, kratkoročni i dugoročni troškovi financiranja države nastavili su blago rasti i u svibnju, u skladu s kretanjima na globalnim financijskim tržištima.

"Pooštravanje uvjeta financiranja zasad se ne prelijeva na kamatne stope na kredite stanovništvu i poduzećima, koje su se u travnju blago smanjile", ističu iz HNB-a.

Po podacima koje iznose, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) nastavili su se ubrzavati na godišnjoj razini, s pet posto u ožujku na 6,5 posto u travnju, ponajprije zbog snažnog povećanja plasmana nefinancijskim poduzećima, a manjim dijelom i bržeg rasta plasmana stanovništvu.

"Rast kreditne potražnje poduzeća vjerojatno je povezan s većim troškovima nabave uvoznih energenata i sirovina, kao i s nastojanjem poduzeća da zaduživanjem uz postojeće povoljne uvjete preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja", navode iz središnje banke.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici dao suglasnost Nadzornom odboru Istarske kreditne banke Umag da Emanuela Vukadinović obavlja funkciju članice uprave te banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 22:43