Nastavljen potop industrije

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pada drugi mjesec zaredom, u kolovozu niža za 1 posto

Još uvijek nismo dostigli razinu industrijske proizvodnje iz 2008., upozoravaju u HGK
AD Plastik tvornica
 Vojko Bašić / Hanza Media

Pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj nastavljen je i u kolovozu. Nakon što je, naime, u srpnju industrijska proizvodnja potonula 0,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, njen pad u kolovozu iznosio je jedan posto, pokazuju podaci državne statistike.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci, pokazuju podaci DZS-a, industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj stagnirala, odnosno nije porasla u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ipak, u kolovozu je zabilježen njen slab rast u odnosu na srpanj, i to za 0,3 posto.

Gledano po industrijskim granama, proizvodnja kapitalnih proizvoda u kolovozu je bila čak 13,5 posto manja nego u kolovozu prošle godine, što je, primjećuju analitičari Raiffeisena, ujedno i najviša stopa pada u posljednjih pet mjeseci. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u istom je razdoblju potonula 9,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju dva posto. S druge strane, proizvodnja intermedijarnih proizvoda bila je 5,1 posto veća u odnosu na kolovoz prošle godine, dok je energija istodobno porasla 3,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U usporedbi sa srpnjem, proizvodnja kapitalnih dobara u kolovozu se smanjila 4,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 1,9 posto. S druge strane, prema istim podacima, mjesečni rast proizvodnje intermedijarnih proizvoda bio je veći 2,5 posto, a energije 1,3 posto.

- Industrijska proizvodnja i dalje pokazuje negativna kretanja - ocjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Dodaju kako je od rujna 2014. do kolovoza ove godine deset puta zabilježen pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, te da se većina tih smanjenja dogodila u posljednjih godinu dana. Upozoravaju i kako je godišnji pad u kolovozu posljedica pada prerađivačke industrije, koja čini gotovo 80 posto hrvatske industrije, te pada rudarstva i vađenja. Analitičari Raiffeisena, pak, ukazuju da su u ovoj godini jedino veljača i lipanj bili mjeseci u kojima je zabilježen godišnji rast industrijske proizvodnje.

- I dalje nije dostignuta razina industrijske proizvodnje iz pretkrizne 2008. godine - zaključuju u HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:46