Podaci DZS-a

Industrijska proizvodnja opet pala prošlog mjeseca, opravak nije na vidiku...

To je nešto manji pad nego mjesec dana prije kada je zabilježen najveći pad od siječnja 2015.
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu pala za 2,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već četvrti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji, premda je pad nešto manji nego mjesec dana prije.

Prema u četvrtak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u listopadu porasla za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine pala za 2,4 posto.

To je nešto manji pad nego mjesec dana prije, s obzirom da je u rujnu proizvodnja potonula 2,6 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin najveći pad od siječnja 2015. godine.

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u 10 od posljednjih 12 mjeseci zabilježila pad na godišnjoj razini. U tom je razdoblju proizvodnja porasla samo u veljači i lipnju.

U listopadu je na godišnjoj razini najviše potonula, za 18,7 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda, a slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, s padom od 9,5 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila je, pak, za 1,5 posto. S druge strane, proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je za 4,6 posto, dok je proizvodnja energije ojačala 3,3 posto.

"Prerađivačka industrija, s udjelom od oko 80 posto u ukupnoj proizvodnji, i četvrti je mjesec za redom zabilježila negativnu stopu, koja je u listopadu ubrzala na 3,5 posto. Unutar prerađivačke industrije, proizvodnja prehrambenih proizvoda također bilježi negativne godišnje stope od srpnja ove godine“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U 2018. moguć prvi pad proizvodnje od 2013.

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila za 0,5 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Ako se i u iduća dva mjeseca nastavi pad proizvodnje, to bi značilo da će u ovoj godini zabilježiti negativnu izvedbu po prvi put od 2013. godine. Lani je industrijska proizvodnja porasla za 1,9 posto. Analitičari RBA kažu da nastavak pada industrijske proizvodnje i u listopadu odražava nisku i stagnantnu konkurentnost.

„U uvjetima rastuće potražnje - inozemne i domaće - jasno je da nisu iskorišteni potencijali izvoznog tržišta, a da se dio domaće potražnje zadovoljava uvozom. Razlozi leže u strukturi i konkurentnosti industrije koje je u pojedinim djelatnostima oslonjena na nekoliko poduzeća koje onda u slučaju nastupa negativnih rizika imaju razmjerno veliki utjecaj na cjelokupnu industriju. Izvori takve situacije i trendova su kompleksni i, osim naslijeđa, odražavaju strukturne probleme gospodarstva počevši od poslovnog okruženja, otvorenosti investicijama, obrazovnog sustava itd.“, zaključuju analitičari RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:10