Pada proizvodnja

Industrija u eurozoni na rubu stagnacije: 'Proizvodni sektor postaje kočnica gospodarstvu'

Inozemna potražnja za industrijskim proizvodima drugi mjesec zaredom zabilježila je pad
Volkswagenova tvornica u Kasselu
 Profimedia, Sciencephoto RM

Aktivnosti u industriji eurozone usporile su u siječnju do samog ruba stagnacije pod utjecajem slabljenja inozemne potražnje koju pritišću trgovinski protekcionizam i politička neizvjesnost, izvijestila je u petak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u siječnju za 0,9 bodova u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na najnižu razinu u nešto više od četiri godine, od 50,5 bodova. Vrijednosti indeksa više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, one niže njihov pad. Vrijednost od 50 bodova podrazumijeva stagnaciju.

"Siječanjski PMI potkrepljuje procjene da se aktivnosti u industriji smanjuju i da će proizvodni sektor biti kočnica gospodarstvu u prvom tromjesečju", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Inozemna potražnja za industrijskim proizvodima u siječnju je drugi mjesec zaredom zabilježila najveći pad otkada su u Markitu počeli pratiti taj pokazatelj. Kako bi održale proizvodnju, kompanije se okreću nerealiziranim poslovima koji su smanjeni peti mjesec zaredom, primjećuju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Williamson tumači posustajanje industrije "određenim kratkoročnim faktorima", uključujući teškoće u automobilskom sektoru s postroženim standardima emisija štetnih plinova i naznake da prosvjedi 'žutih prsluka' prigušuju potražnju u Francuskoj.

"Nazire se ipak, po svemu sudeći, i dublja slabost, koja odražava raširenu zabrinutost zbog destabilizacijskog utjecaja političke neizvjesnosti i sve izraženijeg trgovinskog protekcionizma s negativnim posljedicama po izvoz", upozorava Williamson.

Posebno zabrinjava činjenica da je njemačka industrija zabilježila pad aktivnosti nakon nešto više od četiri godine uzlaznog trenda, primjećuju u Markitu.

Godišnja inflacija u eurozoni u siječnju 1,4 posto

Godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u siječnju 1,4 posto, a najveći je rast potrošačkih cijena zabilježen u stavci energenata, procijenio je u petak europski statistički ured.

Procjena inflacije za siječanj, iskazane harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), bazira na izmijenjenoj formuli pa se ne može usporediti s prethodnim mjesecima. Eurostat najavljuje reviziju tih podataka za kraj mjeseca.

Najviše su u siječnju prema novoobjavljenim procjenama Eurostata porasle cijene energenata, za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slijede cijene hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda sa stopom rasta od 1,8 posto. Cijene usluga porasle su 1,6 posto, dok su cijene industrijskih proizvoda gotovo stagnirale.

Ako se isključe oscilacijama podložne cijene energenata i svježe hrane, takozvana temeljna stopa inflacije iznosila je u siječnju u eurozoni 1,2 posto, procjenjuju u Eurostatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:37