stiže novi zakon

Indija zabranjuje bitcoin i uvodi vlastitu kriptovalutu

I Kina, EU i SAD žele uvesti svoje kriptovalute, ali zasad nisu uvele zabrane decentraliziranih valuta
 Nicolas Tucat/AFP

Indijska vlada predložila je zakon koji bi zabranio bitcoin, ethereum, ripple i sve druge decentralizirane kriptovalute te uveo nacionalnu kriptovalutu koju bi izdavala nacionalna banka Reserve Bank of India.

I Kina, EU i SAD žele uvesti svoje kriptovalute, ali zasad nisu uvele zabrane decentraliziranih valuta. Indija je, prema podacima Svjetske banke, peto najveće gospodarstvo na svijetu. S BDP-om od 2900 milijardi dolara, ispred je Velike Britanije, Francuske i Italije.

Lani je bila jedna od rijetkih država koje su zabilježile rast BDP-a, a izravna strana ulaganja u državu skočila su 13 posto u odnosu na 2019. godinu. Novi zakon ima veliku vjerojatnost prolaska, jer desničarska stranka premijera Narendre Modija drži većinu o oba doma indijskog parlamenta. Međutim, prije dvije godine vladina komisija predložila je zabranu svih kriptovaluta i deset godina zatvora za prijestupnike. Reserve Bank of India potom je zabranila kriptotransakcije, ali je Vrhovni sud ukinuo tu odluku u ožujku 2020.

Potez indijske vlade nije usamljen, ali je najekstremniji. U Rusiji je od prošlog tjedna zabranjeno državnim dužnosnicima da posjeduju kriptovalute. Zabrana se odnosi i na članove uprava državnih poduzeća, kao i njihove obitelji, uključujući i djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:22