Stanje na tržištu

Indeksi na Wall Streetu nepromijenjeni, tehnološki sektor na azijskim burzama porastao

Nasdaq indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, Dow Yones i S&P 500 su ostali isti
Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks ostakli gotovo nepromijenjeni, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući daljnjem jačanju tehnološkog sektora, dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dow Jones oslabio je 13 bodova ili 0,06 posto, na 24.799 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 2.748 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na rekordnih 7.637 bodova.

Novi rekord Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje daljnjem usponu tehnološkog sektora jer je taj indeks pun tehnoloških dionica.

Pritom su među najvećim dobitnicama bile dionice Twittera, s rastom cijene od 5,1 posto, Amazon.coma, s rastom od 1,9 posto, i Applea, s rastom od 0,8 posto.

S druge strane, Dow Jones i S&P 500 indeks našli su se pod pritiskom pada cijena dionica u financijskom sektoru za 0,4 posto.

Pale su i cijene dionica pojedinih prehrambenih kompanija, kao što su Kellogg i General Mills, jer je Meksiko uveo carine na uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, kao odgovor na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Zbog toga su jučer indeksi na Wall Streetu stagnirali nakon dva dana znatnog rasta.

Tržište je, kažu analitičari, i dalje podržano dobrim makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva. Međutim, zabrinjavaju naznake slabosti u svijetu.

„Rast američkog gospodarstva podržava tržište dionica. No, čini se da ulagače počinje zabrinjavati mogućnost usporavanja rasta inozemnih gospodarstava”, kaže Tracie McMillion iz Wells Fargo Investment Institute.

Uz to, bliži se sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sjednica čelnika Feda počinje 12. lipnja, a očekuje se drugo povećanje kamatnih stopa u ovoj godini. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,70 posto, na 7.686 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.460 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,13 posto, na 12.787 bodova.

Azijske burze porasle, dolar oslabio

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, a oporavile su se i cijene nafte, dok je dolar ponešto oslabio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:05