ISTRAŽIVANJE EK

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj u ožujku porastao za 2,9 bodova u odnosu na veljaču

Menadžeri u gospodarstvu u cjelini očekuju ipak da će znatno manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za gotovo 4,6 bodova

Najveći optimizam pokazali su u ožujku menadžeri u industriji, koji očekuju znatno veću proizvodnju u idućim mjesecima, uz osjetno poboljšane ocjene knjiga izvoznih narudžbi i planiraju pojačano zapošljavati

 Vlado Kos/Cropix

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u ožujku za 2,9 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, dosegnuvši 112,7 bodova.

Najveći optimizam pokazali su u ožujku menadžeri u industriji, koji očekuju znatno veću proizvodnju u idućim mjesecima, uz osjetno poboljšane ocjene knjiga izvoznih narudžbi i planiraju pojačano zapošljavati. Indeks očekivanja u sektoru porastao je za 5,4 boda u odnosu na veljaču.

Poboljšano je i raspoloženje među potrošačima i u građevinskom sektoru, iskazano u rastu indeksa za 2,5 odnosno za 2,4 boda, pokazuje istraživanje. Potrošači su u ožujku bolje ocijenili financijsku situaciju kućanstava unatrag 12 mjeseci nego u veljači i optimističniji su u očekivanjima za idućih 12 mjeseci.

Optimističniji su i poslovni čelnici u uslužnom sektoru i maloprodaji, prema rastu indeksa za 1,6 odnosno za 1,1 bod.

Menadžeri u gospodarstvu u cjelini očekuju ipak da će znatno manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za gotovo 4,6 bodova. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju osjetno izraženija nego na početku godine, uz rast indeksa EUI za 1,2 boda.

Skromno poboljšanje u eurozoni

Menadžeri i potrošači u eurozoni u cjelini znatno su suzdržaniji, prema rastu indesa ekonomske klime u ožujkku za 0,8 bodova u odnosu na veljaču, na 96,3 boda.

Skroman rast odražava blago poboljšanje u maloprodaji, iskazano u rastu indeksa za 0,7 bodova.

Blago su poboljšana i očekivanja među potrošačima i menadžerima u industriji, prema rastu indeksa za 0,6 bodova.

Još su suzdržaniji poslovni čelnici u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 0,3 boda.

U građevinskom sektoru raspoloženje je bilo gotovo nepromijenjeno u odnosu na veljaču.

Poslovni čelnici u 20-članom gospodarstvu očekuju gotovo isti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za samo 0,1 bod. Neizvjesnost u poslovanju trebala bi po njihovoj procjeni biti nešto blaža nego u veljači, što se očitovalo u padu indeksa EUI za 1,1 bod.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše se poboljšalo raspoloženje u francuskom gospodarstvu, prema rastu ESI-ja za 2,6 bodova. Slijedi Italija s rastom indeksa za 1,5 bodova. Umjereno poboljšanje očekuje i Njemačka čiji je ESI porastao za 0,9 bodova.

U skupini ‘velikih‘ raspoloženje se, blago, pogoršalo samo u Španjolskoj, prema padu indeksa za 0,4 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:33