Zelena tranzicija

Ina u Virju pustila u rad svoju prvu solarnu elektranu, na pomolu i druga, u Sisku

Puštanjem u rad naše prve solarne elektrane ispisujemo povijest Ine, istaknuo je predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics

Predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics i Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara
 

 CROPIX

S instaliranom snagom od 10,2 megavata u 18.670 ugrađenih solarnih panela, Inina solarna elektrana u Virju druga je najveća solarna elektrana u zemlji, istaknuto je na jučerašnjoj svečanosti puštanja u rad spomenute elektrane.

- Puštanjem u rad naše prve solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja. Ina ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije. Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji - istaknuo je na svečanosti u Virju predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics. Najavivši skoro stavljanje u rad i solarne elektrane u Sisku, iz Ine su poručili da će iz SE-a Virje i SE-a Sisak u elektroenergetsku mrežu godišnje isporučivati oko 16.000 megavatatsati električne energije iz obnovljivih izvora, što je, napominju, dovoljno za prosječnu godišnju potrošnju gradova poput Makarske ili Jastrebarskog.

Najnovija rješenja

Projektiranje i gradnja solarne elektrane Virje, kako navode u Ini, trajali su oko godinu dana, a elektranu je gradila domaća tvrtka Končar - Inženjering, koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je, ističe naša najveća kompanija, ugrađena Končarova oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje. Končar, dodaje se, gradi i solarnu elektranu Ine u Sisku.

- Ovaj uspjeh još je jedan dokaz Končarovih kompetencija u provedbi složenih EPC projekata s obzirom na to da su se pri izgradnji elektrana primjenjivala najnovija tehnološka rješenja, uključujući našu platformu Proza Net, okosnicu digitalizacije postrojenja - rekao je na svečanosti u Virju predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Govoreći o izazovima zelene tranzicije za Inu, Péter Ratatics je najavio da kompanija želi biti među prvim proizvođačima zelenog vodika za tržište.

- Želimo nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta, koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu. Ina može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Republike Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo - naglasio je predsjednik Uprave Ine.

image
CROPIX

Koprivničko-križevački župan Darko Koren stavio je SE Virje u kontekst, kako je istaknuo, 40 godina duge suradnje Ine, općine Virje i županije.

- Naša suradnja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i standard života mještana, a time i na razvoj cijele županije - ustvrdio je Koren na predstavljanju elektrane čija je priključna snaga 9 megavata, a godišnja očekivana proizvodnje električne energije 12.225 megavatsati. To je prva Inina solarna elektrana u radu.

U Ini ističu da iskorak kompanije u obnovljive izvore energije predstavlja dio njezinih razvojnih smjernica koje su usklađene i sa strategijom MOL Grupe "Shape Tomorrow 2030+", u kojoj Ina, ističu, ima važnu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:31