POBOLJŠANI REZULTATI

INA u prvom polugodištu povećala prihode u odnosu na lani, proizvodnja nafte i plina pala 7 posto

Nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka dosegnula je 89 posto ukupne dovršenosti, priopćeno je iz INA-e

Predsjednica Uprave INA-e Zsuzsanna Ortutay.

U prvih šest mjeseci ove godine INA je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,7 milijardi eura čime je poboljšala lanjski rezultat u istome razdoblju za osam posto.
- Prodane količine kupcima i prihodi maloprodaje u prvih šest mjeseci ove godine povećani su zbog veće realizacije na ključnim tržištima. Osim pojačane prodaje goriva, marža ne-goriva nastavila je rast s povećanjem od 37 posto - priopćila je INA na Zagrebačkoj burzi. Osim prihoda od prodaje, u INA-i su u prvom polugodištu rasla i ukupna kapitalna ulaganja dosegnuvši 160 milijuna eura i povećana su u odnosu na isto razdoblje lani za 21 posto.

- Najvažniji strateški projekt INA-e, nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka, dosegnuo je 89 posto ukupne dovršenosti. Stabilni rezultati ostvareni u našim osnovnim djelatnostima omogućuju nam nastavak ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije. Nastavno na uspjeh naših dviju sunčanih elektrana u pogonu (Sisak i Virje), ulazimo i u nova područja izgradnjom postrojenja za zeleni vodik u Rafineriji nafte Rijeka i postrojenja za proizvodnju biometana u Sisku - poručuju iz naše najveće kompanije.

Za razliku od rasta prodaje i investicija, proizvodnja i EBITDA INA-e u prvih šest mjeseci bilježe padove po stopama od 16,4 (EBITDA) i sedam posto u slučaju proizvodnje.

- EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina bila je niža uslijed niže cijene plina i prirodnog pada proizvodnje te je u prvom polugodištu 2024. iznosila 158 milijuna eura. U skladu s prirodnim padom, proizvodnja je bila manja za sedam posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, iako je proizvodnja nafte u Egiptu ostala stabilna uz dodatni doprinos plina i kondenzata - navode u INA-i.

Pad cijena plina

U osvrtu na utjecaj tržišnih cijena nafte i plina na rezultate poslovanja kompanije u prvih šest mjeseci, iz INA-e ističu da su cijene nafte u promatranome razdoblju bile stabilne, a cijene plina u značajnom padu s učinkom od 26,5 milijuna eura manjim prihodom kompanije u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Značajan pad cijena plina, dodaju, utjecao je na ukupni rezultat INA Grupe u prvoj polovici 2024.. Iako je, ističu, EBITDA bila 16 posto niža, CCS EBITDA bez jednokratnih stavki ostaje snažna na razini od 159 milijuna eura, tek, napominju u INA-i, tri posto manja u usporedbi s istim razdobljem lani.

- Aktivnosti djelatnosti Istraživanja i proizvodnja nafte i plina usmjerene su na kompenzaciju prirodnog pada proizvodnje kupnjom 40 posto udjela u hrvatskom kopnenom bloku Sava-07 i na širenje na nova poslovna područja, kao što je geotermalna energija. Posjedujemo dozvole za geotermalna istraživanja na dva područja u Hrvatskoj, a dodatno olakšavamo zelenu tranziciju vanjskim stranama kroz geotermalne usluge Crosca - najavljuju iz naše najveće kompanije.

Kada je u pitanju likvidnost kompanije, iz INA-e su izvijestili kako im je neto dug za prvo polugodište 2024. iznosio 497 milijuna eura uz omjer duga i kapitala od 25,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 19:23