VRIJEDAN 300 MIL. EURA

Ina prezentirala status projekta Biorafinerija: ‘Proizvodit ćemo drugu generaciju biogoriva‘

Trenutačno se radi na dodatnom sufinanciranju projekta, što je i ključan preduvjet za donošenje konačne investicijske odluke
 Ronald Gorsic /cropix

Na današnjoj sjednici Uprave Ine prezentiran je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku projekta.

INA je trenutačno u procesu transformacije poslovanja, primarno rafinerijskog dijela, i nadogradnje postojećeg lanca vrijednosti. Biorafinerija jedna je od održivih alternativa predviđenih za industrijsku lokaciju Sisak u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. Riječ je o strateškom projektu procijenjene vrijednosti 300 milijuna eura, a koji se razvija s ciljem osiguravanja dugoročnog održivog poslovanja kompanije.

„Transformacija Rafinerija i marketinga važan je korak za održivo rafinerijsko poslovanje, a provedbom programa INA R&M Novi smjer 2023. osigurat ćemo održivu budućnost djelatnosti. Radovi na našem najvećem transformacijskom projektu, izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji, su u tijeku, a aktivno radimo i na razvoju održivih alternativa na lokaciji u Sisku. To podrazumijeva i izgradnju Biorafinerije koja bi proizvodila drugu generaciju biogoriva. Trenutačno se radi na daljnjem razvoju i prilikama za dodatno sufinanciranje ovog projekta, što je i ključan preduvjet za donošenje konačne investicijske odluke“, rekao je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga.

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), početkom prošlog mjeseca ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sjednici Vlade je izdvojio projekte u koje Vlada namjerava investirati i podržati ih, a jedan od njih je i projekt Biorafinerije u Sisku. Upravo je uvrštavanje projekta u NPOO omogućilo daljnju realizaciju projekta. Potporu Vlade projekt je dobio i prošle godine kada je zadovoljio formalne kriterije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja čime je Biorafinerija službeno uvršten na Listu strateških projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 14:14