VELIKI POSAO U EGIPTU

Ina otvorila novo istraživačko polje za naftu i plin: Skenirat će se 200 km2, a nakon toga se postavljaju dvije bušotine...

Ina provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989.

Istraživačno polje Ine u Egiptu

Ina će u suradnji s egipatskom Vladom i tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom EGPC te britanskim Energeanom ‘otvoriti‘ još jedno, peto po redu istraživačko i eksploatacijsko polje ugljikovodika u Egiptu. Riječ je, prema današnjem priopćenju Ine, o polju East Bir El Nus čime naša najveća kompanija ulazi u novu koncesiju u egipatskoj Zapadnoj pustinji kao partner s udjelom od 50 posto, dok preostalih 50 posto ima Energean.

- Radi se o završetku procesa ulaska u novu koncesiju koji je započeo u ožujku 2022. i koji Ini i kompaniji Energean omogućuje da započnu s istražnim programom - priopćeno je iz Ine. Otkrivaju kako početno istražno razdoblje koncesije East Bir El Nus traje tri i pol godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđeno proizvodno razdoblje u trajanju od 20 godina.

- Ina i Energean obvezali su se provesti 2D seizmičko snimanje ukupne duljine 180 kilometara i 3D seizmičko snimanje ukupne površine 200 kvadratnih kilometara, nakon čega će uslijediti izrada najmanje dvije istražne bušotine. Ina i Energean već su partneri u proizvodnji plina na odobalnom eksploatacijskom polju Izabela u sjevernom Jadranu u Hrvatskoj - ističe se u priopćenju naše najveće kompanije.

Ina, podsjeća se u priopćenju, provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989., pri čemu je usredotočena uglavnom na Zapadnu pustinju. Ima udjele u tri proizvodne koncesije u Zapadnoj pustinji, North Bahariyu, Ras Qattaru i West Abu Gharadigu, te udio u kopnenom istražnom bloku East Damahur u delti Nila, gdje je ranije ove godine ostvareno znatno otkriće plina s očekivanim početkom proizvodnje do kraja ove godine.

- Egipat je Inino ključno inozemno tržište, kada su u pitanju Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju Ina širi portfelj u svojoj najvažnijoj regiji u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti - kazao je povodom sklopljenog ugovora u Egiptu predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics, dodajući da je nova koncesija u Egiptu u skladu s razvojnim planovima kompanije gdje ulaskom u projekte poput East Bir El Nusa Ina želi nadomjestiti rezerve kompanije i zadržati proizvodnju barem na današnjim razinama. Ratatics je izrazio zadovoljstvo što će Ina ciljeve u Egiptu pokušati ostvariti s partnerom s kojim već ima dobru suradnju.

image

Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine

Ina/

Ina je proteklih godina povećala ulaganja u Egiptu, gdje je, ističu iz te kompanije, prepoznata kao respektabilan partner, s prosječnom proizvodnjom od 1610 barela nafte dnevno u 2022. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:35