Novi partneri

Ina i PPD potpisali Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije, uplatili 300 milijuna kuna

Petrokemija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) kao investitori i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) kao predstavnik Republike Hrvatske, potpisali su Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije, izvijestile su kompanije u zajedničkom priopćenju.

Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30.000.000 dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega će postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima. Transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine – Terra mineralna gnojiva (TMG), koje će poslovati u skladu s potpisanim dioničarskim ugovorom. Na ovaj način izbjegnut je stečaj Petrokemije, a kako je istaknuto, takvu su odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine.

“Ina je još jednom dokazala kako je stabilan i pouzdan partner Petrokemije, kao i cijelog hrvatskog gospodarstva te lokalne zajednice. Zajedno s našim partnerima možemo osigurati održivi i tržišno orijentirani razvoj poslovanja Petrokemije, na korist kompaniji i gospodarstvu”, izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Cilj ove investicije jest osigurati nastavak i razvoj proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Partneri će surađivati u dobroj vjeri te ulagati trud kako bi omogućili da Petrokemija bude sposobna nastaviti sa svojim aktivnostima. Stoga će se Ina i PPD u narednom razdoblju usmjeriti na poboljšanje trenutnog financijskog položaja Petrokemije kroz poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održivih troškova poslovanja, refinanciranje naslijeđenih dugova te daljnju optimizaciju procesa.

„Posljednjih je godina PPD značajno doprinosio održanju proizvodnje u Petrokemiji. Potpisom ugovora o dokapitalizaciji i provedbom ove transakcije, tome smo, unatoč svim poteškoćama, ostali dosljedni. Kao hrvatska tvrtka spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskog gospodarstva kojem je neophodan tehnološki i poslovni razvoj. Vjerujemo da ćemo u suradnji s našim partnerima osigurati dugoročnu opstojnost Petrokemije“, istaknuo je i Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave PPD-a.

Podsjetimo, javni poziv na upis najmanje 40 milijuna do najviše 45 milijuna redovnik dionica kutinske tvrtke, koja time planira prikupiti 400 do 450 milijuna kuna, otvoren je do danas, 16.30 sati. Tek nakon toga znat će se jesu li se svi zaniteresirani javili (državne tvrtke, mirovinski fondovi...) i je li prikupljeno dovoljno sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:47