VELIKI POSAO

Ina i MOL dovršili preuzimanje OMV-ovih benzinskih crpki: Za 25,5 posto dionica platili su 85 milijuna eura

MOL Grupa će nakon finiširanja kupoprodaje OMV-a raspolagati s više od 170 crpki

OMV benzinska stanica

 Gabriel Preda/Alamy/Profimedia

Objavivši dovršetak zajedničke kupnje OMV-ovih benzinskih crpki u Sloveniji s MOL-om, Ina je otkrila kako će za 25,5 posto vlasništva u OMV-u Slovenija platiti 85 milijuna eura.

- Ina će povećati svoj udjel u OMV Sloveniji, koja će biti preimenovana u MOL & INA d.o.o., s trenutnih 7,75 na 33 posto. Vrijednost kompanije od 301 milijuna eura za cijelu transakciju nakon inicijalnih usklađenja rezultira kupoprodajnom cijenom od 85 milijuna eura za povećanje Ininog udjela za 25,25 posto, koja će biti usklađena prema pozicijama neto radnog kapitala i neto financijskog duga na dan zaključenja transakcije - priopćeno je iz Ine povodom zaključenja transakcije koja je počela još 2021..

Prije dvije godine, podsjetimo, MOL je objavio da preuzima OMV-ov biznis u Sloveniji, odnosno 120 benzinskih crpki prodaju kojih je OMV oglasio nakon odluke o napuštanju tržišta susjedne države. No, kupoprodaju između MOL-a i OMV-a je stopirala Europska komisija zbog bojazni da bi širenje MOL-a moglo ugroziti slobodno formiranje cijena goriva u Sloveniji.

Dok se čekalo ‘zeleno svjetlo‘ za tu transakciju iz Bruxellesa MOL je objavio plan da se sloboda tržišnog natjecanja u Sloveniji zaštiti na dva načina. Prvi je da Ina poveća svoj vlasnički udio u OMV-u Slovenija, a drugi da Shell kupi 39 od 120 benzinskih crpki OMV-a Slovenije. No, sve do spomenutog priopćenja Ine nije se znalo koliko će MOL platiti OMV-u za preuzimanje slovenskog biznisa te austrijske kompanije te koliko će unutar toga platiti Ina. U međuvremenu je i Europska komisija ‘upalila zeleno svjetlo‘ za transakciju u četverokutu OMV-MOL-Ina-Shell.

Iz Ine otkrivaju i kako će oni biti dobavljači naftnih derivata za buduću tvrtku ‘MOL-Ina‘ te da će 27 novostečenih crpki u Sloveniji raditi pod brendom Ine koja trenutno ima pet crpki u deželi. Uključujući Inine crpke i susjednoj državi, MOL Grupa će nakon finiširanja kupoprodaje OMV-a raspolagati s više od 170 crpki.

- Slovenija je uspješna priča i prilika za daljnji rast cijele MOL Grupe. Ponosni smo što smo snažan broj dva na tržištu, ali i svjesni svoje odgovornosti prema kupcima i lokalnom okruženju – poručio je povodom dovršetka preuzimanja OMV-a Slovenije Péter Ratatics, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Usluge kupcima i dojučerašnji predsjednik Uprave Ine.

image

Zagreb, 140623
INA, Av. Veceslava Holjevca.
intervju predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 08:31