PRIVREMENE MJERE

INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora i povećati proizvodnju

Jučer je održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene ove odluke

Zgrada INA-e u Novom Zagrebu

 Tomislav Kristo/Cropix

INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu, odlučila je vlada u srijedu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna.

Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj plin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

image

Davor Filipović

Matija Djanjesic/Cropix

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Prema vladinoj uredbi, proizvođač prirodnog plina dužan je prodavati prirodni plin u iznosu od 0,3425 kuna po kilovatsatu (0,05 EUR/kWh), a plinom raspolaže HEP za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo, te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo.

Nadalje, Ini se nalaže povećanje proizvodnje prirodnog plina za spomenutih 10 posto u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog plina, sukladno tehničkim i tehnološkim mogućnostima, također u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Plin iz današnje uredbe koji se prodaje Hrvatskoj elektroprivredi prvenstveno je potreban za osiguranje svih poremećaja koji se eventualno mogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo.

Naime, osim potrebnih količina plina za nesmetano funkcioniranje distributera plina (oko 18 milijuna kubičnih metara) pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostajućih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije kućanstvo koji u velikom dijelu, zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja namjeravaju tržišnu usluge zamijeniti javnom uslugom.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koje opskrbljuje Gradska Plinara Zagreb-Opskrba (71.023 kupca) te je za takve potencijalne kupce potrebno pravovremeno osigurati dodatnih 128 milijuna kubičnih metara plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 12:33