SIGURNOST OPSKRBE

INA će postaviti sunčane elektrane Virje i Sisak, a gradit će ih KONČAR

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja

Sunčana elektrana Virje

 Screenshot YouTube

INA je s tvrtkom Končar – Inženjering za energetiku i transport d.o.o. potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak.

INA, uz pomoć renomiranog domaćeg partnera Končara, namjerava graditi dvije moderne solarne elektrane. Sunčana elektrana Virje smjestit će se na prostoru Ininih Objekata prerade plina Molve i trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Sunčana elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji u Sisku i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog, priopćeno je iz Ine.

- Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije - naglasio je pri potpisivanju ugovora Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja. Za njihovu implementaciju zadužen je KONČAR.

- Iznimno nas veseli što je ugovor za izgradnju dviju fotonaponskih elektrana KONČAR izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuditelja. U svim trafostanicama ugradit će se Končareva oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Ovim ugovorom KONČAR učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavljamo predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske - izjavio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 06:10