rezultati poslovanja

Ina blago povećala prihode u prvom kvartalu uz daljnje smanjenje prerade nafte

Ina će nastaviti sa strateškim projektima i brzom prilagodbom tržišnim kretanjima kako bi i u budućnosti osigurala stabilno generiranje novca, najavio je predsjednik Uprave Sandor Fasimon
 Ronald Gorsic /cropix

Ostvarivši prihod u prvom tromjesječju ove godine od tri milijarde i 953 milijuna kuna, Ina je poboljšala istovrsni lanjski rezultat za skromnih pet milijuna kuna, ali je istodobno rapidno poboljšala EBITDA i dobit u promatranim razdobljima. Naime, nakon što je u prvom kvartalu prošle godine zbog velikog pada cijene ugljikovodika obračunala negativni EBITDA od 498 milijuna kuna, Ina u prva tri mjeseca ove godine bilježi EBITDA od 467 milijuna kuna i dobit od 50 milijuna kuna.

- Cijene nafte tipa Brent kretale su se oko 50 dolara po barelu tijekom prvog tromjesječja ove godine, što je imalo pozitivan utjecaj na rezultat, ali i dalje ne dopušta opušten pristup poslovanju – komentirao je poslovni rezultat Ine u prvom kvartalu ove godine njezin predsjednik Uprave Sandor Fasimon. On je skrenuo pozornost na nastavak trenda smanjenja proizvodnje nafte i plina u Ini, ocijenivši kako je taj trend očekivan zbog zrelosti polja Ininih istraživačkih polja. No, Fasimon je izrazio očekivanje kako će nova transakcije Ine u Egiptu u području istraživanja i proizvodnje omogućiti porast proizvodnje.

- U okruženju koje je i dalje opterećeno pandemijskim ograničenjima teško je predvidjeti buduća kretanja, ali Ina će nastaviti s strateškim projektima i brzom prilagodbom tržišnim kretanjima kako bi i u budućnosti osigurala stabilno generiranje novca - najavio je predsjednik Uprave Ine.

U prvom kvartalu ove godine Ina je iz istraživanja i proizvodnje ugljikovodika generirala prihod od 688 milijuna kuna što je za 132 milijuna kuna slabiji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani. Prerada nafte u promatranim razdobljima pala je za 112 kilotona.

Ukupna prodaja, uključujući uz rafinerije i maloprodaju i marketing, naše najveće kompanije u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 3,8 milijardi kuna, što je za 52 milijuna kuna bolji rezultat nego u istome razdoblju prošle godine. Ulaganja Ine u spomenutome razdoblju iznosila su 127 milijuna kuna, od čega deset milijuna u maloprodaju, odnosno koncept Fresh Corner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:26