EUROPA U OČAJU

‘Imate vremena do 2050. godine! U suprotnom će se mijenjati i okus i miris piva...‘

Iako za stvaranje alfa kiselina treba puno sunčeve svjetlosti, ekstremne vrućine imaju suprotan učinak, dok je nedostatak oborina smanjio ukupnu količinu dobivenog hmelja

Ilustrativna fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix
Iako za stvaranje alfa kiselina treba puno sunčeve svjetlosti, ekstremne vrućine imaju suprotan učinak, dok je nedostatak oborina smanjio ukupnu količinu dobivenog hmelja

Europske poljoprivrednike već nekoliko godina za redom muče sve intenzivnija sušna razdoblja i toplinski valovi, a prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Nature Communication u budućnosti će zbog toga i pivo imati drugačiji okus i biti skuplje. Ljubitelji ovog popularnog alkoholnog pića, od kojeg se češće konzumiraju samo voda i čaj, tako danas piju pivo koje je bolje nego će biti u budućnosti.

Znanstvenici s Instituta za istraživanje globalnih promjena Češke akademije znanosti upozorili su da će, ako se poljoprivrednici ne prilagode novim vremenskim uvjetima, prinosi hmelja u europskim regijama do 2050. biti manji za 4 do 18 % u usporedbi s prosjekom za razdoblje od 1989. do 2018. Istovremeno će se i sadržaj alfa kiselina u hmelju smanjiti za 20 do 30%, a u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 17:55