Adrian Ježina

‘Imat ćemo vlastitu i najbolju 5G mrežu, a naša optička mreža bit će prva 10-gigabitna mreža u Europi‘

Do novogodišnjih blagdana cijeli Zagreb pokrit ćemo 5G signalom, a zatim nam je plan potpuno pokriti Split, Pulu, Rijeku..., kaže Ježina
Adrian Ježina
 Darko Tomas/Cropix

Telemach, izazivač Hrvatskog telekoma i A1 Hrvatska, godinu dana otkako je ušao na domaće tržište otkrio je planove za izgradnju fiksne i mobilne mreže u Hrvatskoj. Bivši Tele2, koji je prije godinu dana preuzela United grupa te najavila da ga iz mobilnog želi pretvoriti u punokrvni telekom, objavio je da i optičku i 5G mrežu gradi sam, odnosno da će imati vlastitu i fiksnu i mobilnu infrastrukturu. Dosad je bilo poznato da je United grupa za svoju operaciju u Hrvatskoj rezervirala budžet od 1,7 milijardi kuna ili 230 milijuna eura. No, detalji su bili u magli.

Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha za Hrvatsku i Sloveniju, na prezentacij budućih planova kompanije prvo je istaknuo da su došli s velikim apetitom.

- Došli smo u Hrvatsku postati lider u mnogim područjima i zato smo krenuli s ogromnim ulaganjima u fiksnu i mobilnu mrežu. Imat ćemo vlastitu i najbolju 5G mrežu, a naša optička mreža bit će prva 10-gigabitna mreža u Europi i među prvima takvima na svijetu, posebno izvan Južne Koreje i Singapura - kaže Ježina.

Signal u Novom Zagrebu

Navodi da im je plan do kraja godine 5G-om pokriti cijeli Zagreb i na području hrvatske metropole vlastitom 10-gigabitnom optičkom mrežom pokrivati 50.000 kućanstava. Trenutačno, pojašnjava Ježina, Telemach ima 5G signal u južnom dijelu Zagreba, odnosno Novom Zagrebu, te u Osijeku, koji je Vlada definirala kao nacionalni 5G grad u kojem se ta tehnologija najintenzivnije testira.

- Do novogodišnjih blagdana cijeli Zagreb pokrit ćemo 5G signalom, a zatim nam je plan potpuno pokriti Split, Osijek, Pulu, Rijeku i Zadar te ostale veće gradove u Hrvatskoj - kaže Ježina.

Pojašnjava da 4G, tamo gdje nemaju vlastitu pokrivenost, nude kroz nacionalni roaming, odnosno preko mreže drugog operatera, ali da s 5G-om to nemaju u planu. Umjesto toga, ističe, 5G nudit će isključivo preko vlastite infrastrukture. Navodi da su za to dva razloga. Prvi je, kako tumači Ježina, što im se tek sada ukazala prilika na jednom natječaju kupiti frekvencijski spektar ispod jednog gigaherca. Kupili su spektar na frekvenciji od 700 megaherca.

- To će svi naši korisnici osjetiti kroz značajno poboljšanje pokrivenosti u unutrašnjim prostorima, a to je važno i za 5G. Drugi i možda glavni razlog je što Telemach istinski izgrađuje budućnost, a to znači da želimo podići ponudu telekomunikacijski usluga na novu razinu - kaže Ježina.

Vrlo brzo postalo je jasno što pod time podrazumijeva. Telemach navodi da u Zagrebu i Osijeku na svojoj 5G mreži nudi brzine prijenosa podataka od 1,7 do 1,9 gigabita po sekundi.

- Želimo nuditi uslugu preko vlastite 5G mreže kako bismo korisnicima mogli garantirati najbolje korisničko iskustvo - kaže Ježina.

Dodaje da su pritom svjesni da više od polovice građana Hrvatske još nema 5G mobitele i da im je važan i 4G signal. Telemach je, pojašnjava, stoga nadogradio sve bazne stanice u Zagrebu, a to planira učiniti i u ostatku Hrvatske. Isti pristup Telemach ima i u izgradnji fiksne mreže.

- Zagreb smo pretvorili u prvi 10-gigabitni grad u Europi tako što postavljamo vlastitu optiku i vlastitu aktivnu opremu koja omogućava prijenos podataka koji je 20 puta brži od prosjeka, a latencija na našoj optičkoj mreži je manja od jedne milisekunde - kaže Ježina.

Milijun korisnika

Navodi da su u Zagrebu svojom 10-gigabitnom mrežom pokrili 12.000 kućanstava. Do kraja godine to planiraju učetverostručiti. Nakon toga Telemach želi kraj 2022. dočekati s pokrivenošću od 170.000 kućanstava, a srednjoročni im je cilj trenutačno njih 500.000.

- Kao i s mobilnom mrežom, tako i na našoj 10-gigabitnoj optičkoj mreži, kad pogledate svi obećaju neke brzine, ali Telemach jedini obećaje i garantira najnižu brzinu, bilo to vrijeme najvećeg opterećenja mreže ili ne - kaže Ježina.

Dodaje da im je plan pokriti cijelu Hrvatsku s obje svoje mreže, a kao primjer što će se na njoj moći navodi uslugu digitalne televizije EON-a, koja funkcionira slično kao Netflix. Čelnik Telemacha u Hrvatskoj nije govorio o broju korisnika EON-a, ali je zato naveo da na mobilnoj mreži imaju oko milijun korisnika.

- Tele2 je nekad imao vrlo uspješnu tarifu Revolucija, najuspješniju za tog operatora, a s novim tarifama koje nudi Telemach nadmašili smo i taj uspjeh i stoga mogu reći da smo po broju novih korisnika najbrže rastući operator u Hrvatskoj - ističe Ježina.

Da bi se pripremio za takvo širenje, Telemach je u posljednjih godinu dana u cijelosti promijenio svoj poslovni model. Kompanija je u vrijeme Tele2 za većinu svojih procesa angažirala vanjske dobaljače, neke čak i u Nizozemskoj i Švedskoj. Međutim, Ježina ističe da su sada sve to vratili u Hrvatsku.

- Kako želimo kontrolirati cijeli proces isporuke naše usluge korisnicima, sve smo procese ponovo vratili u okrilje kompanije i zbog toga smo u posljednjih godinu dana broj zaposlenika povećali sa 422 na 618, a otvorenih radnih mjesta imamo još na desetke - zaključuje Ježina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:37