HRVATSKA KOVNICA

Imamo svoje eure! Danas započela proizvodnja hrvatskih eurokovanica, pogledajte kako izgledaju

Od 1. siječnja slijedit će dva tjedna tranzicije - istodobnog korištenja i kune i eura

Euro kovanice

 Screenshot Jutarnji Facebook/

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji u ponedjeljak je započela proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a na svečanom obilježavanje početka proizvodnje bili su premijer Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

"Upravo smo stekli uvid kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura", kazao je premijer nakon obilaska proizvodnog pogon. Dodao je da od 1. siječnja Hrvatska postaje članica euro područja, što znači da do tada "trebamo završiti sve logističke aktivnosti i pripreme za zamjenu hrvatskih kuna sa eurom, što podrazumijeva i kovanje kovanica, kao i nabavljanje novčanica od strane HNB-a i to u dogovoru sa drugim središnjim bankama ostalih članica EU".

Plenković je podsjetio da je na hrvatskim kovanicama u konačnici odlučeno da je na podlozi hrvatska šahovnica, da je na 2 eura karta Hrvatske, na 1 euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu dva slova na glagoljici HR, dok na obodu kovanice od 2 eura piše "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

"To su sve motivi koji su u konačnici usvojeni, koji svi predstavljaju našu državnost, našu povijest, našu novčarsku tradiciju, našu prepoznatljivost i kulturu", rekao je Plenković.

Ocijenio je da je sve to bio dobro i kvalitetno odrađen proces, kao i da će sa svim aktivnostima koje slijede na vrijeme osigurati, prije svega distribucijom novčanica i kovanica bankama, pošti i Fini dovoljan iznos novca, a onda i svim ostalima neposredno pred 1. siječnja iduće godine.

Od 1. siječnja, naveo je, slijedit će dva tjedna tranzicije - istodobnog korištenja i kune i eura, pa kad će netko plaćati u trgovini kunama, bit će mu uzvraćeni euri. "Za to ćemo biti u potpunosti pripravni", izjavio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 08:48