Velika dvojba

Ili američki avioni, ili ruski raketni sustav: Turska bira između dva velika vojna posla

'Ako Turska kupi i F-35 i S-400, Rusi bi mogli puno lakše ocijeniti sposobnosti F-35'
Ilustracija: S-400 raketni sustav i F-35A na aeromitingu u Parizu
 Grigorij Sisoev / Pascal Rossignol / Profimedia / Sputnik / Reuters

Prije dva dana Turska je na svečanosti u SAD-u službeno primila prva dva F-35A višenamjenska borbena aviona, od ukupno 116 koliko je ih naručeno.

No, to slavlje moglo bi biti kratko vijeka. Naime, istog dana je Odbor američkog senata izglasao prijedlog zakona u kojem stoji i amandman da će se blokirati turska kupnja F-35 borbenih aviona ako Ankara ne odustane od nabavke ruskog raketnog sustava S-400, što je dogovoreno krajem prošle godine, piše Reuters.

Ako ovaj prijedlog bude izglasan te zaista i postane zakon, transfer F-35-ica Turskoj bit će zaustavljen dok god ministar vanjskih poslova ne potvrdi da ta država ne kupuje, niti će primiti ruske raketne sustave.

Ovaj amandman zadnji je u nizu pokušaja članova američkog Kongresa da utječu na politiku Turske i njihove planove da kupe S-400 sustav - slična odredba već ranije je stavljena u prijedlog drugog zakona koji se bavi obrambenim pitanjima, a koji bi se također uskoro mogao naći na glasanju.

Uzrujali NATO partnere

Kako je ranije pisao Jutarnji, analitičari i stručnjaci za sigurnost (s pravom) smatraju da bi činjenica da Turska istovremeno koristi S-400 i F-35A mogla ugroziti sigurnost cijelog programa F-35 JSF jer bi podaci koje će skupiti sustav za protuzračnu obranu završiti u Rusiji i pomoći njihovim vojnim snagama da otkriju slabosti F-35 JSF-a. A tih u F-35 JSF, na čiji je razvoj i proizvodnju dosad utrošeno najmanje 406 milijardi dolara, i dalje ima sudeći po brojnim izvještajima i kritikama programa objavljenih ove i prošle godine. Budući da je znatno smanjena radarska vidljivost ("stealth") jedna od ključnih obilježja ovog modernog zrakoplova, curenje informacija o tim tehnologijama bila bi katastrofa za cijeli program koji se oslanja na to da je F-35 vrlo teško uočljiv na radarima neprijateljskih borbenih zrakoplova i sustava protuzračne obrane.

Razumljivo, turska najava kupnje S-400 ozbiljno je uzrujala njihove partnere u NATO paktu, naročito Amerikance čiji su odnosi s Moskvom zahladili u zadnjih nekoliko godina.

- Ako Turska kupi i F-35 i S-400, Rusi bi mogli puno lakše ocijeniti sposobnosti F-35, te otkriti i iskoristiti slabosti tog aviona. To je neprihvatljivo - rekao je senator Demokratske stranke Chris Van Hollen koji je jedan od supotpisnika amandmana.

Paprena cijena

Sam prijedlog treba proći još nekoliko koraka prije nego postane zakon - trebaju ga odobriti i Zastupnički dom i Senat te na kraju potpisati predsjednik Trump.

Turska je naručila 116 F-35-ica, inače najmodernijih višenamjenskih borbenih aviona pete generacije. Ako znamo da će Izrael za svojih 50 F-35I aviona, od kojih su neki već isporučeni, platiti 5.470.000.000 dolara, to bi značilo da je Turska za svojih 116 F-35A trebala izdvojiti oko 12 milijardi dolara. Čak i ako uzmemo u obzir očekivanu manju cijenu F-35A, koja bi se trebala spustiti na 85 milijuna dolara za 'goli' avion (a nitko ne jamči da hoće), cijena opet ne bi trebala ići ispod 10 milijardi dolara. I to samo za avione, bez troška naoružanja i održavanja.

S druge strane, nabava pet S-400 sustava Tursku bi mogla koštati oko 2 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 10:43