Velike promjene

Ilegalne strane online kladionice blokirane, no ipak postoji rupa u zakonu?

Potez Ministarstva financija i Porezne uprave krije u sebi mogućnost zloupotrebe
Ilustracija, klađenje
 Profimedia, Wavebreak

Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) uspjela je u svom lobiranju da se blokira djelovanje ilegalnih stranih online kladionica u Hrvatskoj koje posluju i promoviraju se bez sankcija, no potez Ministarstva financija i Porezne uprave krije u sebi mogućnost zloupotrebe nad kojom ćemo svi zajedno morati bdjeti.

Pravilnikom o provedbi OPZ-a koji je u javnom savjetovanju detaljno se, naime, propisuje provedba članka 44 Zakona na način da nadležno porezno tijelo utvrđuje “činjenicu nedozvoljenog obavljanja gospodarske djelatnosti putem interneta i izdaje nalog o zabrani rada”. Sukladno tom članku nalog bi se dostavljao nadležnoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM), a izvršavali bi ga pružatelji usluge pristupa internetu (operatori) u roku od sedam dana.

Nadalje, nakon što nadležno porezno tijelo izvijesti vlasnika domene o izvršenoj blokadi pristupa sadržaju njegove internet-stranice putem javne obavijesti na svojim stranicama, vlasnik domene ima rok od 30 dana da otkloni uzrok blokade. Ako operator ne postupi po uputi HAKOM-a, predstoji mu prekršajni postupak.

Zdravko Marić, ministar financija, tim je povodom, pak, istaknuo da se ovim odredbama ne smjera na ograničavanje slobode govora, odnosno cenzuru, već da je Porezna uprava reagirala na prijedlog domaćih kladionica i priređivača igara na sreću. Međutim, iako je točno da je Ministarstvo financija reagiralo namjenski, jednako tako je točno da se ove odredbe i te kako mogu zloupotrijebiti za blokadu “nepoćudnih” web-stranica i stoga bi možda trebalo pronaći način da se već u samom Pravilniku takva zloupotreba onemogući ili jako oteža.

Naravno, treba očekivati da će strane internet-kladionice pronaći maštovite načine da zaobiđu takve blokade, jer godišnji prihod od 3,5 milijardi kuna putem ilegalnih internet-kladionica previše je sladak da bi se taj zalogaj ispustilo samo tako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:51