Lakše se diše

Ikea će otkupljivati rižinu trsku, od nje raditi dekoracije, te riješiti veliki problem

Ikea želi stvoriti model koji će smanjiti zagađenje zraka u svim najvećim svjetskim gradovima
Piše: Lea BalenovićObjavljeno: 16. studeni 2018. 16:53

Švedski lanac trgovina namještajem Ikea počet će proizvoditi proizvode od agrikulturnog otpada i tako pomoći stanovnicima najzagađenijih gradova svijeta da lakše dišu, piše CNN.

Budući da je rižina trska jedan od najvećih uzročnika zagađenog zraka u zemljama kao što je Indija, Ikea će ju otkupljivati od farmera i koristiti kao materijal za dekoracije i papirnate kutije. Naime, kako bi se očistio prostor farmi za nadolazeću sezonu, farmeri zapale po nekoliko tona usjeva te tako stvaraju velike količine štetnih čestica koje onečišćuju okoliš. Analize su pokazale da je samo ovaj mjesec čak 33 posto ukupnog zagađenja glavnog grada Indije New Delhija uzrokovano upravo zapaljenim usjevom.

Stoga je Ikea pokrenula inicijativu “Better Air Now” s ciljem “stvaranja modela koji će smanjiti zagađenje zraka u svim najvećim svjetskim gradovima”, poručili su iz kompanije. Budući da je New Delhi jedan od najzagađenijih gradova svijeta, ta će inicijativa početi upravo tamo. Kasnije će se proširiti i na druge gradove u državi, a nakon toga i u svijetu. Ikea već surađuje s indijskom Vladom, neprofitnim organizacijama i drugim kompanijama na ubrzanju inicijative, a prvi prototip proizvoda od rižine trske trebao bi biti prikazan do kraja ove godine. U prodaji će biti do 2020.

Inače, te će godine švedski proizvođač namještaja i prestati prodavati plastične slamke, a do 2030. će u svojoj proizvodnji koristiti samo obnovljive i reciklirane materijale.

Linker
05. listopad 2020 15:41