Naklonjenost investitora

Idući mjesec novo izdanje obveznica, zaduženje od milijardu eura na domaćem tržištu

U ovom trenutku mogu reći da će to biti jedno uspješno izdanje, u smislu cijene - rekao je Marić
 CROPIX

Krajem studenoga državi na naplatu stiže domaća obveznica u iznosu od milijardu eura izdana 2005. godine, a koja je nosila kamatnu stopu od 5,35 posto.

Kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, na pripremi izdanja te obveznice Ministarstvo financija trenutačno radi s domaćom financijskom industrijom.

- U ovom trenutku mogu reći da će to biti jedno uspješno izdanje, u smislu cijene - rekao je Marić za HTV. Vrlo je vjerojatno da će naklonjenost investitora biti i veća nego u veljači ove godine, kada je država izdala desetogodišnju obveznicu od pet milijardi kuna uz kamatu od 2,375 posto, te trogodišnju od 500 milijuna eura i uz kamatu od 0,50 posto. Kada je riječ o kratkoročnom zaduživanju, Ministarstvo financija je krajem kolovoza prvi put izdalo eurske trezorske zapise, na godinu dana, s negativnom kamatnom stopom od 0,05 posto.

Iznos nove obveznice, kaže analitičar Hrvoje Stojić, ovisit će o uvjetima na tržištu. Bude li interes investitora veći, a cijena niža, moguće je da će se država zadužiti za isti ili veći iznos od milijardu eura. No, s obzirom na to da trenutačno ima dobru “cash” poziciju, smatra da Ministarstvo financija “može oportunistički ići u novo izdanje”. Na kraju, sve će ovisiti i o dospijeću, a Stojić smatra da bi sada bilo pametno produljiti krivulju prinosa, kao što je to učinila Slovenija.

Od skupih obveznica u portfelju Ministarstvu financija dvije dospijevaju na naplatu u ožujku iduće godine, a nose kamatu od 6,75 i 6,50 posto . Zahvaljujući smanjenom trošku financiranja javnog duga, pali su i izd J aci proračuna za kamate. U idućoj godini stajat će 8,1 milijardu kuna, 1,6 milijardi manje nego ove godine, a u 2020. za kamate će biti izdvojeno 7,1 milijardu kuna. To znači da će u dvije godine biti smanjeni za više od četvrtinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:19